Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Lariju Vučkoviću Nagrada za životno delo

Aleksandra Đokić 13.4.2019. Komentari

Jedan od najuspešnijih džez muzičara poreklom sa ovih prostora, pijanista, kompozitor i aranžer Lazar Lari Vučković dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno delo. Nagradu tadicionalno svake godine dodeljuje Nišvil džez festival.

Foto: www.nisville.com

Lari Vučković je rođen 1936. godine u Kotoru. Prve profesionalne korake napravio je u  Americi, dok je prve kontakte sa džezom imao još za vreme rata slušajući radio stanicu američkih oružanih snaga i kako sam kaže. Osim desetina albuma koje je potpisao svojim imenom, Lari je tokom karijere koja traje punih šest decenija nastupao i snimao sa mnogim velikim, danas legendarnim, džez muzičarima kao što su: Kliford Džordan, Dekster Gordon, Duško Gojković, Laki Tomson i mnogim drugima. Zvanično, profesionalnu karijeru je započeo 1959. godine. Tokom šezdesetih vodio je bend džez kluba u Minhenu u kome su gostovali mnogi veliki muzičari, a u SAD osim puno rada u studiju vodio je bendove u klubovim u San Francisku i Njujorku. Devedesetih godina bio je umetnički direktor džez festivala West Coast i Napa Valley.

Muzika Larija Vučkovića izmiče svim kategorizacijama u džezu. Primarno privržen bi-bopu, uspešno kombinuje različite stilove koristeći i elemente muzike Balkana, flamenka, bosa nove, latino i romske muzike. Iako je Jugoslaviju napustio još u dečačkim danima, uvek je ostao privržen tradicionalnoj muzici sa ovih prostora čije elemente često koristi u svojim kompozicijama, a prvi album koji je objavio pod svojim imenom zove se upravo Blue Balkan, doneo mu je status jednog od pionira svetske džez muzike.

Vučković se bavi i pedagoškim radom, najviše predavanjima i demostracijom stilova džeza i džez klavira. Između ostalog, vodio je veoma zapaženu klavirsku kliniku tokom koje je je prezentovao stilove Bila Evansa, Reda Garlanda, Erola Garnera i Bada Pauela, održanu u sklopu Konvencije Asocijacije za džez edukaciju. Prošle godine je dobio značajno priznanje Buddy Montgomeri Jazz legacy – Jazz pioneers award, a gradonačelnik San Franciska je Larijev rođendan, 8. decembar, proglasio za Lari Vučkovićev dan.

 

LARI VUČKOVIĆ,NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO,Nišvil džez festival,muzika,nisville jazz festival,nišvil 2019,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.