Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Dan kada će ceo grad biti prošaran notama

Nevena Ivanović 19.6.2019. Komentari

Na Svetski dan muzike 21. juna slaviće se i deseti jubilarni Praznik muzike. Na pet različitih lokacija očekuje se širok i raznovrstan muzički spektar. 

Konferencija za novinare povodom Praznika muzike / Foto: Media&Reform centar Niš

Ovogodišnji Praznik muzike biće otvoren u Gradskoj kući koncertom učenika Muzičke škole. Početak je zakazan za 18 časova. Najveći Praznik muzike u Srbiji održava se u Nišu, a koncerti će biti na pet scena. Na konferenciji za novinare govorila je direktorka Francuskog instituta Marion Viau, otkrivši nešto više o iznenađenju koje čeka posetioce: Pozvali smo angažovanu francusku pop-rok grupu iz Grenobla. Njihov nastup biće održan u Banovini sa početkom u 21.30 časova. 

Profesorka klavira u Muzičkoj školi Bojana Palić dodaje: Već godinama unazad program nosi naziv Profesori i učenici Muzičke škole Niš stvaraju i sviraju za vas. Kako kaže, učenici niže škole, kao i srednjoškolci, izvodiće svoje kompozicije, ali i kompozicije svojih drugara. Profesori će izvoditi nacionalne kompozicije, kao i kompozicije kolega iz škole. Zato program i nosi naziv Lepote nacionalne muzikeKoncert na platou u parku Čair održaće učesnici sa 45. festivala Majska pesma. Pored njih, publici će se predstaviti i hor Vilenjaci. Direktorka Dečjeg centra u Nišu Sandra Petković pozvala je sve zainteresovane i istakla da saradnja na ovom projektu traje već pet godina. 

Fransucki institut pres 1 MRCN T

Marion Viau i Valerija Vojnović iz Francuskog instituta; Foto: Media&Reform centar Niš

Ideja je potekla iz Francuske, ali se proširila na međunarodni praznik. Udruženje građana Balkan Rock nekoliko godina unazad učestvuje i pomaže na manifestaciji Praznik muzikeNaš zadatak ove godine biće glavna rok bina u dvorištu Univerziteta, gde će nastupiti dva mlada niška benda. U pitanju su bend Helium i bend Hazel, kaže Dejan Dinić iz Udruženja. 

Program u Obrenovićevoj ulici biće otvoren u 19 časova tradicionalnim koncertom hora Čarolija. Pored toga, nastupaju i aleksinački mešoviti hor Šumatovac, učesnik frankofone pesme Petar Božičić, zatim Niški kameni hor, etno grupa Niško Zone, Ženski hor SKC-a, muzička radionica Voice i reperi Kom 018. Program traje do ponoći. Niški Simfonijski orkestar prvi put ove godine priprema jedan zanimljiv koncert. U pitanju je rok simfonija i Abba mania. Svilen Simeonov je dirigent i aranžer, dok su solisti Varvara Anastasijević i saksofonista Andrija Ćirić.

Iz organizacije na kraju dodaju da Praznik muzike predstavlja primer zajedničkog funkcionisanja kulturnih institucija i da očekuju mnogo ljudi, lepo vreme i pozitivnu energiju. Manifestacija je besplatna i otvorena za sve posetioce. Princip je da mogu učestvovati profesionalci, kao i amateri. 

 

praznik muzike,koncerti,poprok grupa,muzička škola,simfonijski orkestar,hor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.