Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Đorđe Miljenović: Bitno je da se osećate dobro dok nešto radite

Emilija Kostić 8.2.2020. Komentari

Srpski muzičar Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler (Wikluh Sky) nastupio je 6. i 7. februara u klubu Feedback. Tom prilikom izvodio je pesme sa svojih albuma Amovi i Sam pao sam se ubio.

Foto: Marija Janković

Pre početka drugog nastupa, Đorđe Miljenović je za Studentski dnevni list govorio o muzici i tome na koji način ona utiče na njegov život, kao i o tome šta za njega predstavljaju očekivanja. 

Već ste nastupali u Nišu. Kako Vam se dopada niška publika i u kolikoj meri je ispunila Vaša očekivanja?

Đorđe: Niš je uvek mesto kome se nenormalno rado vraćam. S obzirom na to da sam od relativno skoro, iz nekog svog životnog iskustva, naučio da su očekivanja najgluplja stvar koju čovek može da priredi sebi, gledam da nikad nemam očekivanja i da se uvek iznenadim.

Mnogi Vas poznaju po rep muzici. Smatrate li da rep muzika u današnje vreme u svom orginalnom značenju može opstati u Srbiji? 

Đorđe: Rep muzika je muzika, na prvom mestu, a to da li ona danas žanrovski u potpuosti pripada tom konkretnom pravcu je potpuno nebitno. Bitno je da dobre stvari opstaju. To sve zavisi od ličnih afiniteta. U tom smislu možemo smatrati i Mocarta komercijalom, jer da nije bio komercijala, mi danas ne bismo čuli za njega. Nije bitno da li je u pitanju Srbija ili neka druga zemlja, bitno je da taj neko vlada materijom, na prvom mestu, jer su tu neophodne neke izvesne veštine, i da li se bavi nečim što voli i što bi sam slušao, ili muziku tretira kao proizvod. Na nivou proizvoda, rep i sva druga vrsta muzike je ograničenog trajanja. 

Šta je ono što se muzički i karakterno razlikuje kod Vas kao Đorđa Miljenovića i Skaja Viklera?

Đorđe: To je najstarija priča na svetu, alter ego koji muzičari imaju kao opravdanje za izvesne scenarije kojima bi se izražavali − nebitno da li je u pitanju neka agresija ili isfrustriranost koja će pokrivati tu drugu stranu ličnosti. Međutim, sad je to malo već ofucano. Ovih dana je vrlo atraktivno da se svi umetnici zovu svojim krštenim imenima. Skaj Vikler je u vezi sa hip-hop kulturom, a kasnije sa drum and bass pokretom, a Đorđe Miljenović se bavi više instrumentalnim varijantama i kompozicijom, što je meni lično daleko kompleksnije i bitnije.

20200208 080053

Đorđe Miljenović u razgovoru za SDL, Foto: Marija Janković

S obzirom na to da se od 2017. godine bavite i drugom vrstom muzike, a ne samo repom, kakva su Vaša dosadašnja iskustva?

Đorđe: Nije mi bitna destinacija, bitno mi je samo muzičko putovanje. Sve što naučim uspeh je i na ličnom nivou − egoističnom i antropološkom, i uopšte znatiželjnom i ambicioznom. Meni je važno da naučim što više stvari koje imaju veze sa muzikom, zato što je to ono što me je po prvi put dotaklo dovoljno da se bavim time ovoliko dugo. Baviti se instrumentalnom muzikom, kao interpretator, omogućava autoru da se osvesti kao kreativna ličnost, da ovlada veštinama i razmišlja kao više različitih ljudi – instrumentalista u kreativnom procesu. Različiti žanrovski izrazi i muzičke epohe omogućuju čoveku da doživi ultimativno prosvetljenje, pogotovo kroz istoriju umetnosti.

U toku ova dva dana izvodite pesme sa albuma Amovi i Sam pao sam se ubio. Koja je poruka koju želite da pošaljete prisutnima?

Đorđe: Prosto treba da rade stvari koje ih čine srećnim i ne teže ka stvaranju novca. Novac je samo posrednik. Bilo koji čovek koji zarađuje dosta, verujte mi, ne zna na šta troši. Pitajte bilo kog čoveka koje su tri stvari na koje bi potrošio novac, neće znati odgovor na treću stvar, verovatno će da blefira. Bitno je da znate šta vam treba, da znate šta hoćete i da se osećate dobro dok to radite. Sve ostalo je samo traćenje vremena.

Muzikom ste počeli da se bavite kao jako mladi i dan-danas se bavite njome. Koliko ona utiče na Vaš život?

Đorđe: Ona je sve. Ne utiče samo muzika kao vid umetnosti, već i kada se tretira kao proizvod. Verovali ili ne, umetnost danas nije potrebna ljudima. Da se toga nisam rasvestio na vreme verovatno bih jeo svoje trepavice sada. Važno je znati da nisam tu zbog zbog destinacije, već putovanja, jer muzika može da vas natera da se smejete, da plačete, da se bijete, skačete, sedite, sve. Ona je u nama, te oni koji ne mogu da je osete, mogu da nas sve ubiju i da ih bude briga (smeh). 

Iza sebe imate mnogo saradnji sa drugim izvođačima. Sa kojim Vam je bilo nadraže raditi?

Đorđe: Ju, to ćemo tek saznati (smeh).

Možemo li u narednom poeriodu očekivati nešto novo od Vas?

Đorđe: Nemojte da očekujete, nemojte to da radite sebi (smeh).

đorđe miljenović,skaj vikler,feedback,nastup,intervju,amovi,sam pao sam se ubio,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.