Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Šaban Bajramović postaje deo jazz i blues scene u Americi

Milica Stojanović 6.5.2021. Komentari

Jedan od najpoznatijih džez izvođača, Šaban Bajramović, postaće deo džez scene u Americi i u njegovu čast biće organizovana muzejska postava. 

Foto: Nevena Ivanović

Delta Mississippi Blues Museum, čuveni legat za najpoznatije bluz muzičare u Americi, uputio je pismo menadžeru Nišvila, u kome izražava želju da se organizuje postavka o Šabanu Bajramoviću. Šaban će u tu čast postati prvi predstavnik srpske, a ujedno i romske zajednice, koji dobija ovakvo priznanje. Direktor Nišvil džez festivala, Ivan Blagojević, potvrdio je dolazak direktora Nju Orleans muzeja - Grega Lambsija, na Nišvil festival u periodu od 6. do 15. avgusta. Kako kaže Blagojević, u planu je razgovor o formiranju spomen sobe u muzeju u Nju Orleansu, gde bi statua Šabana Bajramovića, postavljena na nišavskom keju, dobila repliku. Želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko muzeja u Americi. 

Spomenik Šabanu Bajramoviću

Spomenik Šabanu Bajramoviću na nišavskom keju; Foto: Nišville foto arhiva

Takođe, u pomenutom muzeju biće prikazan film Ja sam Šaban reditelja i producenta Željka Mirkovića. Priča govori o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi. 

zabava i muzika,šaban bajramović,jazz,blues,Delta Mississippi Museum,muzejska postavka,Film Ja sam Šaban,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.