Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Lazar Tošić, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo

Aleksa Anđelić 9.2.2018. Komentari

Jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora, bubnjar Lazar Tošić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišvil džez festivala za životno delo. Nagrada se svake godine dodeljuje umetnicima koji su obeležili džez scenu na ovim prostorima. Nagrada će biti uručena prve večeri festivala, 9. avgusta. 

www.nisville.com

Lazar Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Vrlo brzo se probio na sam vrh scene, a onda je i isto tako napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj. Iskustvo stečeno u inostranstvu bilo je i više nego dovoljno da po povratku u Beograd ostvari san svakog džez muzičara sa ovih prostora, odnosno dobije punu afirmaciju kao član Velikog džez orkestra Radio-televizije Beograd.

U Big bendu proveo je pune 22 godine. Ovaj ansambl nastupao je sa svim značajnijim džezerima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i sa svetskim velikanima, među kojima su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Toni Skot, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Dajana Šur i drugi. Uporedo sa Big bendom, Lazar Tošić je bio član još jednog proslavljenog benda − Seksteta Marković-Gut, koji je obeležio istoriju domaćeg džeza i koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope na najznačajnijim džez festivalima.

Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na prvom Nišvilu 1995. godine. Naredne godine po oceni novinara i publike izabran je za najboljeg džez bubnjara u regionu. Tokom devedesetih bio je jedan od najistrajnijih čuvara džeza predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u Plato-u.

lazar tošić,životno delo,nagrada,muzika,Nišvil,nisville 2018,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.