Sanja Vučić ZAA: Najbitnija stvar je voleti muziku

Aleksa Anđelić 2016.
Foto galerija Komentari

Popularni kruševački bend ZAA održao je sinoć koncert u prepunom klubu Feedback.

Foto: Olivera Smiljković

Kao predgrupa nastupili su Marconiero i Jayus Jazz bend. Kasnije na sceni se pojavio i iščekivani sastav ZAA, kada je prava zabava i počela. Publika je sve vreme igrala i pevala poznate pesme, kao što su: We, Good things, Model, Irie&Kool, Slide baby, Summer rain, Try, Unconditional love, Endless day i mnoge druge. Pored starih hitova, publici su predstavili i nekoliko novih pesama koje će se naći na njihovom novom studijskom albumu. Pre nastupa imali smo priliku da razgovaramo sa Sanjom Vučić, evrovizijskom predstavnicom Srbije za 2016. godinu i vokalom grupe ZAA.

ZAA je jedinstven bend na ovim prostorima. Prepoznatljivi ste po tome što mešate različite žanrove, od ska i daba, džeza, roka i panka. Kako biste opisali svoj zvuk?

Sanja Vučić: Pa da, u tome je stvar što toliko žanrova nekako obitava u našem zvuku da nikada zapravo nismo mogli da se odlučimo za jedan i da nekako opišemo naš zvuk, kao jedan jedinstveni entitet. Opisujemo se kao crossover bend, koji meša razne žanrove i prosto naša muzika nastaje iz same naše emocije i prosto proizilazi iz nekih naših muzičkih pobuda. Svaki član benda sluša drugačiju muziku, verovatno se zato i dešava neka sinenergija i ta neka mešavina zvukova.

Pored jedinstvenog zvuka, šta je ono što ZAA razlikuje od ostalih bendova?

Sanja Vučić: Pa, zapravo mi nikada nismo stvarali muziku namenski, niti smo je štancovali, niti je bila neka must produkcija, već se muzika stvarala iz čiste potrebe da se svira i nekog čistog entuzijazma. Ne mogu da kažem da nas to odvaja od nekih drugih muzičara, ali prosto čini mi se da u današnje vreme takva muzika već nastaje iz upravo tih must produkcija, koja ne proizilazi iz čiste emocije već iz neke namere da se prosperira i profitira, ali kod nas je čist entuzijazam i eto, rekla bih, da je to ono što nas odvaja komercijalne muzike.

DSC 0077

Foto: Olivera Smiljković

Od malenog kruševačkog benda postali ste jedan od popularnijih bendova kod nas. Čega ste se sve odrekli da bi bili tu gde ste sada?

Sanja Vučić: Pa u stvari najviše vremena. Ali prosto posvetili smo vreme onome što najviše volimo, to jeste muzika, i eto samo druženje i prosto provoditi vreme sa ljudima čija ti se energija dopada i sa kim osećaš neku katarzu i doživljavaš je i stvaraš je. Uglavnom smo se vremena odrekli.

U bendu si od 2012. godine. Mnogi članovi su pre tebe napustili bend. Šta je ono što vas drži zajedno?

Sanja Vučić: Što se mene lično tiče, a to mogu za sebe da govorim, jeste sama ta, ponavljam se, ljubav prema muzici i prosto toj nekoj žanrovskoj neodređenosti i to što mogu da iskažem ono što zapravo ja jesam kao umetnik, kao pevačica, kao osoba mogu da iskažem sebe na pravi način, imam prostora za to.

DSC 0036

Foto: Olivera Smiljković

Pevate i o socijalnim i o ljubavnim temama. Gde pronalazite inspiraciju za pesme?

Sanja Vučić: Pošto je za tekstove do sada bio zadužen mahom Zlatko Petković, naš bubnjar, i on uglavnom kaže da je zapravo izvor njegove inspiracije svakodnevni život i ono što čuje na vestima, upališ televizor i eto šta se dešava o tome priča. I naravno sopstvena iskustva što se tiče ljubavnih tekstova. Na primer ja sam, pošto snimamo novi album, mahom napisala, za sada, većinu tekstova i inspiracija su mi isto tako bila neka moja lična životna iskustva i ono što sam ja imala prilike da doživim, i iz toga mahom crpim inspiraciju, mada to se dešava jako spontano.

Trenutno radite na četvrtom albumu. Kako teku pripreme i šta možemo da očekujemo?

Sanja Vučić: I ovaj večerašnji koncert je zapravo jedna uvertira, što se tiče tog četvrtog albuma. Imaćete priliku da čujete nekolicinu novih pesama. Album je u pripremi, u toku je taj kreativni proces. Radimo već uveliko na pesmama, ima onih koje su oblikovane na neki način. U svakom slučaju smo vredni i radni. Još uvek ne znam kada će da izađe taj četvrti album, u svakom slučaju biće.

DSC 0075

Foto: Olivera Smiljković

Nastupala si na Evroviziji. Šta bi pored toga izdvojila kao najveći uspeh u karijeri do sada?

Sanja Vučić: Sigurno svaki koncert koji sam odradila sa ZAA, jer sve svoje snove jednog mladog muzičara sam ispunila sa ovim bendom. I sama ta Evrovizija nikada nije bila nešto o čemu sam ja sanjala i o čemu sam stremila, već se eto desila i rekla sam Bože, zašto da ne. Samo još jedan veliki plus u karijeri. Ali sve ljude koje sam želela da upoznam u muzičkom poslu sam upoznala. Ono što sam želela da ostvarim, svirke koje sam želela da otpevam, sve se to već desilo i ovo nakon toga što se dešava je cherry on the top.

Šta bi poručila mladim muzičarima koji žele da krenu vašim putem?

Sanja Vučić: Rekla bih im da se ne plaše toga što je, nažalost, alternativna muzika generalno nekomercijalna i ne bih se usudila da joj nadenem još neke epitete. Ali želela bih da im kažem da se ne uplaše od tog nazovi neuspeha, jer to jeste najbitnija stvar voleti muziku, boriti se za nešto, da glavni cilj ne bude novac, već jedno unutrašnje zadovoljstvo.

DSC 0091

Foto: Olivera Smiljković

Kakvi su tvoji lični planovi za budućnost?

Sanja Vučić: Svakako želim da se bavim muzikom, to mi je glavni cilj iako završavam fakultet, studiram arapski jezik. Nikad ne reci nikad, ali volela bih da moje glavno zanimanje bude muzika. Ne mogu da kažem da ne želim da se posvetim nekoj solo karijeri, ali uglavnom ne želim da odustanem od benda. Za sada, neka bliža budućnost jeste da ovaj bend nekako popnemo na još viši nivo i eto vremenom, nadam se, desiće se prava stvar.

Šta očekuješ od večerašnjeg natupa?

Sanja Vučić: Kao i uvek u Nišu je uvek vatreno, nikada nije manjkalo pozitivne energije, atmosfera je uvek bila uzavrela, tako da ništa manje ne očekujem ni večeras.

Ključne reči: zaa , muzika , koncert , intervju , sanja vucic , feedback ,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.