Li Xiaochuan Quintet i Shangai Theatar Academy na Nišvilu

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Kineski sastav Li Xiaochuan quintet, koji predvodi najpozntaji kineski džez muzičar − trubač i kompozitor Li Xiaochuan, nastupiće završne večeri Nišvil džez festivala, 12. avgusta. Iste večeri, u sklopu programa Nišvil džez teatar, trupa Shangai Theatar Academy izvešće predstavu Legenda o beloj zmiji − kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorišnog izraza.

Li XIaochauan završio je Konzervatorijum u Šangaju, a prvi je azijski muzičar koji je dobio Richar Dalrymple Memorial Jazz Trumpet stipendiju. Završio je i master studije džez trube na Univerzitetu Severni Teksas. Njegov muzički stil je mešavina zapadnjačke i orijentalne melodije, što ga čini najprepoznatljivijim kineskim muzičarem u inostranstvu. Sarađivao je sa brojnim muzičarima, kao što su Pat Metheny, Billy Drummond i Gast Waltzing. Nastupao je na mnogim džez festivalima − Hong Kong Jazz World Festival, Umbria Jazz Festival, Geneva Aubes Festival i drugi. Dobitnik je i nagrade za najbolji džez album u Kini. Kvintet sa kojim će nastupiti na Nišvilu čine: vibrafonistkinja i perkusionistkinja Chenchu Rong, gitarista Zhang Xiongguan, basista Yong (Adam) Huang i bubnjar Zhitong Xu.

Chenchu Rong trenutno usavršava džez vibrafon. Finalistkinja je mnogih perkusionističkih konkursa u Aziji, Evropi i SAD. Nastupala je sa mnogim simfonijskim orkestrima, a dobitnica je i nagrade za najbolju glumicu na nacionalnom kineskom konkursu 2012. godine. Zhang Xiongguan je profesor na Konzervatorijumu u Šangaju i jedan od najaktivnijih kineskih muzičara. Young Huang jedan je od najiskusnijih džez muzičara u Kini. Nastupao je sa brojnim bendovima, a bavi se i pedagoškim radom. Jedan je i od osnivača Nine Gates džez festivala i potpredsednik Kineske džez asocijacije. Zhitong Xu doktorirao je na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu, a jedan je od najperspektivnijih kineskih džez muzičara.

Legenda o beloj zmiji Kina 4

Foto: predstava Legenda o beloj zmiji

Devetočlana trupa Shangai Theatar Academy izvešće adaptaciju kineske legende, koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima. Predstavu Legenda o beloj zmiji režirala je Xiao Ying, koja je i jedna od najboljih glumica opere u Pekingu danas. Nagrađivana je u šangajskoj provinciji, ali i u pet provincija severo-zapadne Kine. Dobitnica je Zlatnog trougla, koji dodeljuje Ministarstvo Narodne Republike Kine. Tokom festivala održaće i pozorišnu radionicu.

Ključne reči: li xiaochuan quintet , nisville 2018 , nisville jazz festival , nišvil 2018 , muzika , shangai theatar academy , legenda o beloj zmiji ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.