Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Muzika

Kenny Garrett na Nišvilu

Jelena Živadinović 26.6.2018. Komentari

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju Nišvil džez festivala 9. avgusta. 

Foto: www.allaboutjazz.com

Tokom svoje karijere duge više od tri decenije, stekao je status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Rođen 1960. godine. Njegov otac, po zanimanju stolar, amaterski je svirao saksofon i preneo mu je ljubav prema instrumentu i pre svega – džezu. Njegov talenat, ali i stečeno instrumentalno umeće, prepoznati su još u tinejdžerskim danima, pa je jedan od prvih profesionalnih angažmana imao 1978. godine u Big Bendu Djuka Elingtona. U žižu svetske džez javnosti dolazi kao član sastava Milesa Davisa. Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski Amandla (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) Live Around the World objavljenu 1996. godine.

Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina Downbeat. Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija, a za album Five Peace Band – Live all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin dobio je i Gremi za najbolji džez album 2010. godine. Čuveni Berklee Music College je 2011. godine dodelio Garrettu počasni doktorat. Pod svojim imenom objavio je 19 albuma na kojima se dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U poslednjih godinu dana nastupa širom sveta promovišući novi album Do your dance, objavljen krajem 2016. godine.

Kenny Garrett,Nišvil džez festival,nišvil 2018,muzika,Nišvil,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.