Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Sevilja – grad koride i flamenka

Aleksa Anđelić 31.1.2019. Komentari

Sevilja, jedan od najlepših gradova Evrope; glavni grad španske pokrajine Andaluzija; grad sunca, vina, koride, flamenka, ljubavi i strasti; grad Makarene, Seviljskog berberina, Karmen i čuvenog zavodnika Don Žuana. Prema mitologiji osnivač Sevilje je antički junak Herkul.

Foto: www.booking.com

Šetajući gradom, na svakom koraku od centralnog Trga pobede naići ćete na neke nezaobilazne turističke atrakcije. U Sevilji su zastupljeni različiti arhitektonski stilovi i građevine, koje su prožete obeležjima različitih nacija. Feničani, Mavari, Jevreji, Rimljani, hrišćani, samo su neki od naroda koji su ostavili neizbrisiv trag u ovom gradu. Danas su svi stilovi uklopljeni u jednu celinu, što ovaj grad čini fantastičnim. Svaka kuća nosi svoju priču.

U jevrejskoj četvrti Bario de Santa Kruz mogu se videti flamenko barovi, Kaza de Pilatosa, Zlatna kula, ali i najveća gotička katedrala na svetu. Ono što seviljsku katedralu posvećenu Devici Mariji čini posebnom je to da je sagrađena na mestu nekadašnje džamije, čiji su pojedini delovi sačuvani. U katedrali se nalaze i nastarije orgulje na svetu, ali i dvorište sa pomorandžama Muriljovih slika, kao i Kolumbov grob. Most Trijane u istoimenom kvartu takođe je sastavni deo mnogih turističkih ponuda.

flickr com

Alkazar; Foto: flickr.com

Dvorac Alkazar gradili su Arapi od 12. do 14. veka, a proširili su ga hrišćanski vladari. Tri sata nije dovoljno da se ovo impozantno zdanje obiđe. Ovaj dvorac prva je evropska kraljevska rezidencija. Tapiserije, mozaici, Vrt pesnika i Vrt devica, Salon ambasadora sa gipsanim svodovima, samo su neke stvari koje se mogu videti u Alkazaru.

U restoranima se mogu naći različiti lokalni specijaliteti koji se prave od skoro svih vrsta hrane, pa čak i od puževa, zečeva i hobotnica. Najpoznatije seviljsko jelo je tapas. Od slatkiša poznati su polvoron, pestijos i torijas. Vino je nezaobilazno piće, a uživanje u njemu nikako ne može da protekne bez gitare, kastanjeta i flamenka.

travelflamenco com

Popularni flamenko nezaobilazan je pri obilasku Sevilje; Foto: travelflamenco.com

Mnogi umetnici bili su inspirisani ovim španskim gradom. Sevilja je poslužila Rosiniju da stvori operu Seviljski berberin, dok je Bizeova Karmen radila u fabrici u ovom gradu. Hose Sorilja rođen je u Sevilji, a stvorio je lik Don Žuana. U ovom gradu nastao je i planetarni hit Makarena.

Ono što pored brojnih istorijskih i kulturnih zdanja privlači turiste jesu i borbe bikova u areni Maestranca, koja može da primi 14.000 posetilaca. Svima onima koji žele zabavu preporučuju se i posete nekom od festivala, kao što su Sveta nedelja ili Aprilski festival.

Izvori: discoverserbia.org, novosti.rs, edukacija.rs

sevilja,Putovanja,preporuka,Grad,španija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.