Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Stara planina — kraljevstvo veličanstvenih vodopada

Ljubica Slavković 31.3.2019. Komentari

Stara planina pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema je 530 km. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev, 2376 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Midžor, 2.169 nadmorske visine. Pored svog zelenila, prelepih vrhova i pašnjaka, Stara planina je poznata i po prelepim rečicama i vodopadima koji iz dana u dan postaju sve atraktivniji turistima.

Foto: Ljubica Slavković

Stara planina regionalno pripada Istočnoj Srbiji, i prostire se na teritorijama četiri opštine — Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding, planinarenje, penjaje ili duge šetnje šumskim stazama. Bogata je vodama i predstavlja kolevku Nišave i Timoka. Ostale značajne reke na ovim prostorima su Toplodolska reka, Visočica, Dojkinačka reka, Jelovička reka i Rosomačka reka. Čak trećina vodopada u našoj zemlji nalazi se na zapadnoj strani Stare planine. Vodopada ima mnogo, ali najlepši su oni na Dojkinačkoj i Toplodolskoj reci, blizu sela Dojkinci, odnosno Toplog Dola. Staze do ovih vodopada su obeležene i možete ih samostalno obići, mada, još uvek postoje i oni do kojih je teže doći.

U blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci je vodopad Tupavica. Na nadmorskoj visini od 1050 metara, visok je do 25 metara i spada u najlepše vodopade Srbije. Tokom zime je zaleđen i kristalno beo, a tokom proleća i leta su slapovi vode su življi, što utiče na harmoniju koja se oseća oko vodopada. Najpristupačniji je od svih vodopada na Staroj planini, a od Dojkinaca je udaljen sat i po vremena lagane šetnje. Ispod vrha Kopren nalazi se Koprenski vodopad. Skriven je na neprohodnom terenu, tokom leta je teško doći do njega zbog bujne vegetacije a tokom zime pokriven snežnim smetovima. Visok je 103 metara i spada među najvišim u Srbiji.


vodopad Tupavica Vodopad Tupavica, Foto: naissus.info

U blizini sela Topli Do, ispod Midžora, najvišeg vrha Stare planine, je vodopad Kaluđerski skok. Krasi Kaluđersku reku koja je pritoka Rakitske od koje dalje, sa Javorskom, nastaje Toplodolska reka. Visok je 232 metara, što ga čini najvišim u zemlji, na 1 600 metara nadmorske visine. Zbog nepristupačnosti terena, moguće ga je posetiti samo sa punom planinarskom opremom u rano proleće, kada su pojedini predeli još uvek prekriveni snegom. U toku leta, okruženje vodopada zarasta u gusto zelenilo, što nekada predstavlja prepreku čak i iskusnim planinarima.

Takođe u blizini sela Topli Do, smešten je i Piljski vodopad, koga čine donji i gornji. Gornji Pilj je manje istražen zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od 1 650 metara. Donji Pilj je smešten na 1 450 metara nadmorske visine, ispod istoimenog vrha i sastoji se od dve kaskade. Zauzima treće mesto po visini vodopada Srbije, sa svojih 68 metara. On je otkriven 2002. godine i od tada je usputna stanica planinara, avanturista i ljubitelja prirode. Na desetak kilometara od Toplog Dola, na Toplodolskoj reci, nalazi se Čunguljski vodopad na 1 400 metara nadmorske visine. Nazvan po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi. Karakterističan po godišnjem usecanju u stene za centrimetar, na šta utiču jake i brze bujice koje nastaju prilikom otapanja snega. Danas njegova visina iznosi 42 metara.


Cunguljski skok1 Čunguljski vodopad, Foto: filminserbia.com

Ovo je samo nekoliko vodopada koji se nalaze na Staroj planini, broj je mnogo veći. Upustite se u avanturu, i možda baš vi budete neko ko će pronaći još neko veličanstvo u ovom divnom kraljevstvu prirode.

Izvori: zapaliizgrada.rs, portalmladi.com

 

Putovanja,Vodopadi,Stara planina,Srbija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.