Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Kruševac − prestonica Lazareve Srbije

Aleksa Anđelić 31.10.2017. Komentari

Na površini od 845 km2 u centralnoj Srbiji nalazi se Kruševac, grad koji predstavlja centar Rasinskog okruga. Sam grad ima veliki značaj kada su u pitanju zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

www.facebook.com/krusevac037

Ono što je neozabilazno pri svakoj poseti ovom gradu je Spomenik kosovskim junacima u samom centru grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića. Takođe, treba posetiti i Lazaricu, zatim najstariju građevinu u gradu Kuću Simića, skulpturu Majka Srbija i majka Grčka, Trg fontana, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram Pokrova Presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Umetničku galeriju, Spomenik mira, Narodni muzej i Pionirski park.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar kao svoju prestonicu i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula koja je služila gradu da se štiti od neprijatelja. U okviru parka nalazi se i Lazarica. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto na kome su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomen-park Slobodište. Čitav kompleks danas predstavlja omiljeno mesto boravka Kruševljana i turista.

bf krusevac 037

Foto: www.facebook.com/krusevac037

Mozaik sala nalazi se u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju, jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji. Mozaik sala delo je poznatog akademika Mladena Srbinovića. U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, festival omladinskih horova, festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata, kao i mnogi drugi.

Ukoliko želite prenoćište u Kruševcu, možete odsesti u nekom od hotela: BiserGolfDabi, a najpoznatiji je svakako Rubin. Takođe, možete boraviti u nekom od konačišta: KonakBabiko ex i Nešvil. Od restorana najpopularniji su LunarEl clasicoSalsa barOlive tree i Lazarev dvor, dok je najpoznatija i najposećenija kafana Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu, građani Kruševca rado odlaze u kafiće: ArabikaGalerija cafeEl PacoMagneticTailors pubBasamentChocoGril ili u neki od mnogobrojnih koje ovaj grad nudi.

fb ks 037

Foto: www.facebook.com/krusevac037

Grad se prvi put pominje 1387. godine za vreme vladavine kneza Lazara Hrebeljanovića, kada je bio i centar države. Prema legendi, grad je dobio ime po kamenu krušac od koga je bio napravljen. U vreme ratova, grad je više puta napadan, osvajan i vraćan. Nekada prestonica Lazareve Srbije, danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko 100 naselja sa više od 145 000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65 000 stanovnika.

Izvori: krusevac.rs, turizamkrusevac.com

Kruševac,Srbija,Putovanja,Grad,istorija,Rasinski okrug,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.