Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Vrmdža – čuvar carskog druma

Jelena Živadinović 31.5.2019. Komentari

Vrmdža je naselje u opštini Sokobanja u Zaječarskom okrugu. U netaknutoj prirodi i prizorima Rtanjskih vrhova ovo selo je postalo primer ruralnog razvoja i ekonomskog osnaživanja srpskih sela.

Foto: Jelena Živadinović

Naselje Vrmdža se prvi put pominje u pisanim dokumentima u 3. veku. U središtu sela dominira Latin-grad, rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji istok. U 6. veku grad je dograđivan kako bi se Vizantija branila od najezde slovenskih plemena. Vrmdža se pominje i u turskim knjigama poreskih obveznika. Ostala su dva zida starog utvrđenja i mnoge tajne. Seljaci svedoče da su nalazili široke rimske cigle sa brojevima, delove koplja, strelice, kovani bakarni novac, ljudske kosti. Iako nikada nisu vršena detaljna istraživanja, grad najverovatnije potiče iz vremena Justinijana.

Vrmaški grad se kasnije spominje kao srpski srednjevekovni grad, a za vreme despotovine, gospodar Novog Brda, na Kosovu, držao je i Bovan i Vrmdžu. S obzirom da se u Novom Brdu vadilo najskupocenije srebro tog perioda, argentum de glama, koje je u sebi sadržalo i 30 procenata zlata, poznato je da je tovare slao i u Vrmdžu, što je osnova za mnogobrojne priče, legende i mitove o izgubljenom blagu koje se i dan danas prepričavaju. Grad je 1413. godine razorio Musa Kesedžija posle duge opsade. Postoji legenda da je turska vojska hranila konja slanom hranom, a nije mu davala vodu, posle nekoliko dana su ga pustili i konj je pronašao gde su prolazili podzemni kanali i napajali grad vodom. Turci presekoše vodovod, a zapovednik grada, ćefalija Bogdan naredi ratnicima da se noću izvuku iz grada, turska vojska ih je sačekala i pobila. Po zapisima nekih istoričara, nastalo je teško vreme za život meštana okolnih sela pa i same Sokobanje.

vrmdza 15

Vrmaško jezero, Foto: soko-banja.org

Vrmdža - zvučna i čudna reč među imenima u ličnim kartama naselja Istočne Srbije. Samo ime ukazuje da je to mesto sa puno izvora, reka i potoka. I danas meštani kažu navrnuti vodu, skrenuti vodu u željenom pravcu, vratiti je u prvobitni tok, znači mesto sa dosta vode. U blizini Crkve svete Trojice je najstarija seoska škola u Jugoistočnoj Srbiji, koja je građena od 1834. godine. Počela je da radi 1851. godine. Između Prvog i Drugog svetskog rata Vrmdža je bila najveće selo u sokobanjskom srezu, sa preko 500 domaćinstava, a tu je bila i Opština Rtanjska i Sud. Ta zgrada i danas postoji i u funkciji je. Na zidu, iznad vrata, braon farbom je ispisana 1881. godina. Pored starog grada prolazi put makadam koji vodi do jezera, poznatog kao Vrmaško jezero. Prolazi se pored prelepe vodenice, koja je pretvorena u etno restoran Kod deda Mije. Tu možete probati sve specijalitete tog kraja, čuveni vrmdžanski ovčiji sir u lepinji, kajmak, razna pečenja, a sve to u prelepom ambijentu i debeloj hladovini.

Nadalje prolazite pored jakog izvora hladne i pitke vode i stižete do jezera. Vrmaško jezero je, po kazivanju starih ljudi, nastalo posle strašne provale oblaka. Bujice su u udolinu sjurile gomile sena i njime zapušile duboku rupu u zemlji. Sada se voda u jezeru obnavlja sa malog nepresušnog izvora u blizini i od kiša i snegova. Jezero je okruženo nedirnutom prirodom i bogato je ribom. Prostor je lepo uređen, ima dosta klupa i stolova, drvenih nadstrešnica. Ambijent je sav u zelenilu, ima mesta i za kampovanje, tako da uvek ima turista.

939975101761

Etno restoran Kod deda Mije, Foto: sokobanja.travel

Nedaleko od jezera, ispod brda, nalazi se Vrelo. Tu izvire Vrmaška (Pakleška) reka. Ona ka selu teče kroz divnu klisuru. Na njoj je bilo mnogo vodenica, a neke i danas rade. Kroz selo protiče i druga rečica - Oravica. Ima i nekoliko česama. Jedna od njih je, kažu, podignuta u doba Turaka. Šume iznad Vrmdže bogate su pečurkama, jagodama, kupinama, drenjinama, lekovitim biljem. Nadaleko je čuven rtanjski čaj. Moćna i prekrasna planina Rtanj je poseban izazov za ljubitelje prirode. Ako krenete malo u šumu, možda ćete videti srne, fazane, zečeve, a u zimskom periodu moguć je i susret sa vukom, šakalima, divljom svinjom, pa i jazavcem.

Vrmdža je lepo uređeno selo sa starinskim kućama, ali ima i novih, sa lepo uređenim ekonomskim dvorištem. Poznata je po eko-turizmu, a ima i stalnu postavku muzeja u Parohijskom domu. Izložene su stare narodne nošnje, alati, posuđe drveno i od grnčarije i niz starih predmeta ovog kraja.

Izvori: soko-banja.org, vrmdza.org.rs

 

Putovanja,Sokobanja,Srbija,selo,Vrmdza,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.