Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Kušadasi – letovalište za sve uzraste

Nevena Ivanović 30.6.2019. Komentari

Kušadasi predstavlja egzotičnu destinaciju na istočnoj obali Egejskog mora. Osim krstarenja i uživanja na peščanim plažama, turisti mogu iskoristiti priliku za šoping, obići drevni grad Efes i videti brojne istorijske spomenike. Kušadasi važi za moderan grad, koji sve više podseća na evropske gradove.  

Foto: www.itaka.pl

Naziv je dobio početkom 20. veka, a često ga nazivaju i Ostrvom ptica. U centru grada nalazi se spomenik u obliku ruke koja je ispružena ka nebu i na koju sleću ptice. Kušadasi je nekada bio malo ribarsko mesto, a danas u njegovu luku neprestano uplovljavaju i isplovljavaju veliki prekookeanski brodovi.

Jedan je od tri velika letovališta na zapadnoj obali Turske. Veliki izbor sadržaja pruža mogućnost svim uzrastima da ovde pronađu svoje parče sreće i uživanja. Kristalno čisto more svakako predstavlja atrakciju, a noćni život je veoma dinamičan i interesantan mladima. Osim uobičajenih alkoholnih pića, u brojnim barovima služe se i razni kokteli. Najpoznatija srpska diskoteka zove se Kalemegdan


4149836588 b24022c905 b

Spomenik u centru grada; Foto: www.hiveminer.com 

Osim Gradske plaže, koja je nešto manje čista, postoje i druge u neposrednoj blizini. Jedna od njih je Zelena plaža, koja je mala i prilično mirna. Damska plaža je uređena i duga jedan kilometar, a tu je moguće baviti se i brojnim sportovima na vodi. Slična njoj je Kustur plaža. Duga plaža duga je šest kilometara, ali je tu uglavnom velika gužva, jer odmor na ovoj plaži praktikuju i lokalni stanovnici. Milipark se nalazi južno od Kušadasija, prema Bodrumu. Voda je kristalno čista, plaža šljunkovita, a u zaleđu je borova šuma. Za brz prevoz, po odgovarajućoj ceni, koriste se minibusevi, takozvani dolmuši, koji saobraćaju po gradu, ali i do željenih plaža i nacionalnih parkova.

Na periferiji grada nalazi se Adalend, koji je uređen po uzoru na Diznilend. U Adalendu se nalaze akva-park, delfinarijum i akvarijum. Drevni antički grad Efes udaljen je samo desetak kilometara od Kušadasija. U Efesu se, između ostalog, nalazi Artemidin hram, koji spada u svetska čuda. Efes je i jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Turskoj. Južno od Kušadasija, ljubitelji istorije mogu posetiti još tri antička grada, a to su Prien, Milet i Didim. U blizini je i Pamukale, kompleks jedinstvenih mineralnih izvora. 

ephesus panorama

Drevni antički grad Efes; Foto: www.kusadasi.biz  

Kada je u pitanju hrana, u najpopularnija jela spadaju šiš-kebab, šiš-kofte, razne vrste pilava i gulaš. U restoranima i poslastičarnicama služe se razne ukusne poslastice. Unikatni turski sladoled dondurmu karakterističan je po nestandardnim sastojcima, a toliko je čvrst da je potrebno seći ga nožem. Brojni marketi i butici predstavljaju pravi raj za kupoholičare. Radnje su otvorene tokom celog dana, sve do kasnih večernjih sati, a mnoge su otvorene i posle ponoći. U njima se mogu pronaći nakit, čajevi, tepisi, predmeti od keramike, kao i predmeti od kože, koja je odličnog kvaliteta.

Izvori: svetputovanja,infoputujsigurno.rs, gminfo.rs, balkanfun.travel.

kušadasi,Turska,efes,letovanje,putovanje,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.