Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Kanjon reke Jerme — nit koja spaja lepotu i avanturu

Ljubica Slavković 31.7.2019. Komentari

Kanjon reke Jerme predstavlja pravi dragulj Balkana. Deo je rečne doline istoimene reke koja je duga 72 kilometra. Nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka između stenovite Vlaške planine na levoj obali i planine Greben na njenoj desnoj obali. Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji i on je srce trougla između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice. Mnogi ljubitelji prirode ga nazivaju čudom brdovitog Balkana na jugoistoku zemlje, za koje malo ko u Srbiji zna.

Foto: lepevesti.club

Kanjon se nalazi na tridesetak kilometara od Pirota. Krase ga strme i stenovite ivice koje su na nekim mestima toliko blizu da stvaraju veoma uzak prolaz za reku. Sam prolaz kroz ovaj kanjon je prava avantura. Ljubitelji prirode mogu uživati u ovoj deonici u osećaju tajanstvenosti i prave lepote pomenutog kanjona. Reka Jerma izvire u Srbiji, u blizini Vlasinskog jezera, zatim prelazi u Bugarsku, gde je poznata kao Trnska reka i na kraju se kod dimitrovgradskog sela Petačinci vraća u Srbiju, gde se kod pirotskog sela Sukovo uliva u Nišavu.

Sve do 1927. godine kanjon Jerme, sa svojim liticama i klancima, bio je gotovo neprohodan. Tek je za potrebe mrkog uglja, rudnika Rakita, izgrađena pruga uskog koloseka za prevoz radnika. Rudnik je zatvoren šezdesetih godina prošlog veka, a na mesto na kom se nalazila pruga izgrađen je asfaltni put. Time je dolazak do ovog mesta postao olakšan.

Kanjon Jerme sektor Poganovo

Kanjon Jerme; Foto: serbianclimbing.com

Najuži deo kanjona, koji meštani nazivaju Cediljka, jeste jedna od pravih atrakcija u ovom kraju. Ovaj naziv, na neki način, najbolje opisuje uski kanjonski usek koji jedva da doseže 1,5 metara širine između dve strme strane koje se uzdižu iznad reke. Najlepši deo kanjona reke Jerme, u dužini od nekoliko kilometara, nalazi se u području od vrha Asanovo kale do sela Vlasi. Vrh Asanovo kale se nalazi na nadmorskoj visini od 1032 metra i jedino je mesto u Srbiji gde se mogu videti gnezda surih orlova.

Pored toga što u ovom kanjonu možete uživati u čarima prirode, pogodan je, zbog svoje lokacije, planinskih staza i strmih stena, za sportska interesovanja. Ovde se održavaju različite sportske aktivnosti, kao što su planinarenje, biciklizam, penjanje po stenama, kao i  trčanje. Kanjon ljubiteljima različitih sportova pruža mnogo mogućnosti kako bi uživali u rekreaciji i u samoj prirodi. Predstavlja dobru početnu tačku za uspon na Vlašku planinu. U kanjonu Jerme, kada dolazite iz pravca Pirota, nekoliko kilometara nakon manastira, postoji dobro mesto za kampovanje, na samoj obali reke. Sportisti mogu prenoćiti za vreme neke manifestacije, ali je i individualno kampovanje takođe moguće.

Igor Djordjevic 3 683x1024

Foto: pirotskevesti.rs

Ovde postoji i mnogo manastira koji su veoma popularni kod turista. Jedan od njih je manastir Poganovo, koji  se nalazi odmah pored reke. Posvećen je Svetom Jovanu Bogoslovu, a zadužbina je srpskog velikaša Konstantina Dragaša. Sagrađen je 1395. godine, a oslikan je dosta kasnije, tek 1499. godine. Zakonom je zaštićen, a njegove freske su bila najznačajnija ostvarenja freskoslikarstva toga vremena na Balkanu. Čuvena Dvostruka ikona, koja se smatra najlepšom ikonom 15. veka, bila je u ovom manastiru sve do Prvog svetskog rata. Nakon toga, bugarska vojska ju je odnela zajedno sa čitavim ikonostasom u Bugarsku. Danas se nalazi u Muzeju ikona u Sofiji.

Zanimljiva lokacija avanturistima može biti i pećina, još jedan ukras kanjona reke Jerme. U pitanju je Veterna dupka — među najdubljima u Srbiji, proteže se oko 4 kilometra. Međutim, posetiocima je dozvoljeno kretanje samo do 2 kilometra. Nije preporučljiva turistima, jer u njoj nema svetlosti niti staza. Na sredini pećine nalazi se jezero do koga nije baš lako doći.

manastir poganovo

Foto: drustvoputnikasrbije.rs

Iako još uvek nije poznata turistička lokacija, jedna je od najlepših. Bogata je raznovrsnom florom i faunom, a mnogi turisti kažu da neke stenovite figure podsećaju na one koje se nalaze u Đavoljoj Varoši.

 Izvori: avanturista.co, klubputnika.org,  juznevesti.com, panacomp.net

 

Kanjon reke Jerme,priroda,avantura,Putovanja,planine,manastir,Reka,Poganovo,pećina,sport,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.