Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Subotica − grad specifične kulture i vojvođanskog duha

Anđela Janjić 30.10.2020. Komentari

Subotica je najseverniji grad Srbije, a nalazi se između Dunava i Tise, na samoj granici sa Mađarskom. Predstavlja drugi grad po veličini u Vojvodini sa oko 104 hiljade stanovnika. Kulturno bogatstvo, salaši i vinogradi, ergele, Palićko jezero, muzika, istorija i  tradicija karakteristični su za ovo mesto. 

Foto: Anđela Janjić

Naziv današnje teritorije prvi put se zvanično spominje 7. maja 1391. godine. Prvobitno je Subotica bila Zabatka, a kasnije je promenila blizu 200 imena. Grad se dosta menjao kroz istoriju. Položaj između Evrope i Azije delovao je na njen razvoj, a uticaj je imala i granica između dve sukobljene strane, Ugarske i Turske. U čestim i velikim seobama u ovu vojnu krajinu došli su mnogi narodi, među kojima ima Srba, Mađara, Nemaca, Slovaka, Jevreja, Bunjevaca, kao i Grka.

Dosta značajnih građevina i spomenika je uspelo da se odupre vremenu. U  centru grada  nalazi se Sinagoga koja  predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Odlikuju je smela arhitektonska rešenja, kao i ukrasi od vitraža. Četiri kupole simbolišu strane sveta, dok centralna kupola simbolizuje univerzum. Neki od spomenika koji se mogu posetiti su Neznanom vodoinstalateru, Palim borcima i žrtvama fašizma, kao i Spomenik Matiji Korvinu

20201031 172832

Narodno pozoriše u centru grada; Foto: Anđela Janjić

Na Trgu slobode nalazi se Narodno pozorište, koje odlikuje jedinstvenost zbog rada srpskog i mađarskog ansambla. Osim toga, kulturni život obogaćuju brojne galerije i muzeji. Savremena galerija osnovana je 1962. i osim izložbi, godišnje se organizuje Likovni susret Palić. Galerija Otvorenog univerziteta nalazi se u samom centru grada, kao i Galerija dr Vinko Perčić, ustanova galerijskog tipa, osnovana u svrhu promovisanja likovnih umetnika različitih umetničkih pravaca.


20201031 172803

Vožnja fijakerom kroz Ergelu Kelebija; Foto: Anđela Janjić

Ovaj grad posetiocima nudi veliki broj salaša i vinarija. Kroz obilazak mogu se istražiti specijalitetispecifična pića iz vinograda starosedelaca i uvideti kako se nekad živelo. Salaš i muzej Zvonko Bogdan predstavlja pravi primer za to. Nalazi se u blizini jezera Ludan, a oslikava život i rad pevača. U okviru salaša nalazi se i istoimena vinarija sa vinskim podrumom iz 1928. godine i novim vinskim podrumom. Degustacije vina organizuju se u rustičnoj pudarskoj kući ili bašti. Takođe, tambuaraši kroz muziku i pesme mogu dočarati duh grada i Vojvodine. Bunford, Kelebija, Maestoso, Furioso su ergele konja, koje se nalaze nedaleko od centra Subotice. Kelebija je drugačija po tome što se u njenom okruženju nalaze dva veštačka jezera, dosta zelenila, cvetne leje i drvoredi. Na imanju se nalazi 64 konja lipicanske rase.

IMG 20201030 WA0012

Okruženje jezera Palić; Foto: Anđela Janjić

Palićko jezero, Park prirode, jezero Ludaš, Subotička peščara i Kelebijska šuma su u neposrednoj blizini grada. Jezero Palić je park prirode i stanište zaštićenih vrsta. Veliki broj ptica se gnezdi te postoje takozvana ptičja ostrva. Kulturne vrednosti koje se nalaze u blizini jezera su: Ženski štrand, Muški štrand, Vodotoranj, Muzički paviljon i Velika terasa. Odlaskom na Palićko jezero možete posetiti i Zoološki vrt koji broji 65 vrsta životinja. Poseta Subotici pruža priliku za upoznavanje sa drugačijom kulturom, koja svojim specifičnostima svakog ko je poseti vraća baš tamo gde je probao domaću vojvođansku hranu, pio vino iz starih porodičnih podruma i slušao tamburaše. Njena kulturna nasleđa i spomenici koji je odlikuju govore o istoriji grada, koja se menjala vekovima unazad, a ipak na kraju zadržala autentičnost. 

 IMG 20201030 WA0009

Palićko jezero; Foto: Anđela Janjić 

Izvorizoopalic.comvisitsubotica.rs 

subotica,narodno pozorište,salaši i vinarije,Zvonko Bogdan,jezero Palić,Ergele,Kelebija,Mađarska granica,Srbija,preporuka putovanja,zabava i muzika,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.