Budimpešta – mali Pariz u Srednjoj Evropi

Marija Đorđević 2018.
Komentari

Budimpešta je glavni grad Mađarske, u kome živi preko 1,7 miliona stanovnika i samim tim najznačajniji politički, ekonomski i kulturni centar u državi. Sastoji se iz dva dela – Budima i Pešte, koje spaja Most slobode, ali ih u isto vreme i razdvaja, te funkcionišu samostalno. Osim toga što je atraktivna turistička destinacija, Budimpešta je značajna po mnogim kulturnim spomenicima, narodima koji su se tu nastanjivali, dok se u samom gradu mogu videti tragovi nekadašnjeg Rimskog carstva. Ovaj mali Pariz u Srednjoj Evropi, kako ga drugačije zovu, ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, poput galerija, muzeja, crkvi i sinagoga, restorana, prodavnica i još mnogo toga. Jedno je sigurno – kada posetite ovaj grad, nećete ostati ravnodušni. 

Foto: Marija Đorđević

Budimpeštu karakterišu divne građevine i bulevari u tipičnom evropskom stilu. Možda pri samom ulasku u grad nećete imati takav utisak, ali čim stignete na Trg heroja, uverićete se u njegovu lepotu. Inače, ovaj trg važi za najimpresivniji i najveći u Budimpešti. Tu se može videti spomenik sa stubom visokim 40 metara, koji je podignut 1896. godine i simbolizuje 1000 godina dugu istoriju Mađara, zbog čega ga zovu i Milenijumski spomenik. Na severnoj strani trga nalazi se Muzej lepih umetnosti, a na južnoj strani sala za izložbe savremene umetnosti Kunsthalle. Takođe, trebalo bi da prošetate čuvenom ulicom Vaci, koja je najlepša šoping ulica na svetu. Obiluje kafićima, skupim prodavnicama, buticima, kao i brojnim istorijskim zgradama i spomenicima.

Jedan od simbola Budimpešte je upravo Most slobode, koji spaja Budim i Peštu. Sagrađen je u periodu od 1894. do 1896. godine. Most svojom lepotom i specifičnim izgledom svakodnevno fascinira turiste. Osim njega, poznat je i Lančani most, koji je bio prva veza između Budima i Pešte. Poseban doživljaj u ovom gradu pruža noćna plovidba Dunavom. Izvanredna evropska arhitektura u osvetljenom, noćnom izdanju zaista nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Još jedna od atrakcija ovog grada jeste brdo Gellert, visoko 140 metara, koje se izdiže iznad Dunava u Budimu i pruža najlepši pogled na ceo grad. Na samom vrhu brda nalazi se Citadela, kao i budapeštanski Kip Slobode. Divan pogled na grad pruža i Ribarska kula, koja je obavezna stanica mnogih turista.

10155893 736099449757912 8449621007744549150 n

Foto: Marija Đorđević

Izuzetnu građevinu predstavlja Kraljevska palata sagrađena u 18. veku, a danas je dom Mađarske Nacionalne Galerije, Istorijskog Muzeja Budimpešte i Narodne Biblioteke. Turisti posećuju i okrug Castle, koji je vidljiv sa svih strana Budimpešte i sastoji se od prelepih zgrada i kaldrmisanih ulica. Zanimljiv je podatak da je Velika Sinagoga u Dohány ulici najveća sinagoga u Evropi i druga po veličini na svetu, a može da primi oko 3.000 vernika. Ono po čemu Budimpešta zauzima status metropole jeste Andrašijev bulevar (Avenija Andrassy). On povezuje gradski park sa centrom grada. Avenija podseća na Champ Elysees (Šanzelize) u Parizu, u kojoj se nalazi Opera, najbolja Petanska pozorišta i Muzička Akademija. Andrašijev bulevar se danas nalazi na UNESCO-voj listi svetskih baština i predivan je za razgledanje i šetnju.

Još jedan od najprepoznatljivijih simbola Budimpešte je svakako i Parlament, koga odlikuje neogotička arhitektura. Zgradu Parlamenta često možemo videti na mnogim razglednicama kako se oslikava na Dunavu i prikazuje grad u najboljem svetlu. Budimpešta ima još dosta znamenitosti koje vredi posetiti. To je jedan magičan grad. Postoje brojni restorani u kojima se mogu probati tradicionalna mađarska jela. Mnogi noćni klubovi su idealna mesta za nezaboravan provod u prestonici Mađarske.

Izvori: pogodak.rsvisit-hungary.com

Ključne reči: budimpešta , madjarska , putovanje , Grad , preporuka ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.