Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Stol - planina netaknute prirode

Mila Stanojević 31.12.2020. Komentari

Planina Stol smeštena je na istoku Srbije, u Timočkoj krajini, oko 20 kilometara od Bora. Vrh planine liči na dugo usko ostrvsko uzvišenje sa oštrim vrhom i strmim liticama, te predstavlja idealnu kombinaciju za alpinističko i sportsko penjanje. Najviši vrh ove planine je Goli Krš sa 1.156 metara nadmorske visine.

Foto: Stefan Ristić

Stol je prava eko zona sa svojim atraktivnim planinarskim pejzažima, koji su upotpunjeni prostranim livadama i lekovitim travama. Jedno od velikih bogatstava ne samo ovog područja, već i čitave Srbije su jaka vrela u podnožju Stola. Kontrast velikom i strmom masivu su cvetne livade i pašnjaci sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi. Ovde urbanizacija nije prošla, tako da Vas čeka netaknuta priroda.

Šumski kompleksi, cvetne livаde, kao i krečnjačke forme, dаju plаnini veličаnstven izgled. Zаrаvnjeni vrhovi i strme litice pružаju pogodne uslove zа plаninаrenje i ekstremne sportove kаo što su pаrаbolik i pаrаglаjding, а šire područje je izuzetno zа pešаčke i biciklističke ture. U podnožju samog vrha Stola formirano je veštačko jezero od pominjanih vrela, površine tri ara.

104315321 669047856982011 1499698365651107006 n

Planina Stol; Foto: Stefan Ristić

Smeštаj je moguć u Plаninаrskom domu sа depаndаnsom, kojim upravlja PSD Crni vrh iz Bora. Osim doma, na planini Stol se nalazi i koliba koja ima 5 kreveta, kuhinju i kupatilo. Ukoliko ste ljibitelji prenoćišta u hotelu sa milion zvezdica, odnosno šatora, na raspolaganju imate mnogo zelenog prostora gde se možete smestiti i uživati u miru i lepoti predela. Najčešći posetioci su  izletnici, plаninаri, zаljubljenici u sportsko penjаnje, pаrаglаjding, lovci, izviđаči, rekreаtivci i mnogi drugi. Planinarski put do doma je obeležen, tako da se nepogrešivo stiže pešice ili kolima od Bora preko sela Krivelj.

 132836820 722446061736479 3965907113181783889 n

Foto: Stefan Ristić

Uspon na sam vrh planine nije preterano naporan. Od doma do vrha potrebno je oko 50 minuta i to laganim hodom. Najpre se prolazi kroz blago strmu planinsku stazu, koja je dobro obeležena i okružena samoniklim šibljem i rastinjem, a onda, nailazite na strmiju kamenu stazu koja je i klizava, te je potrebno biti na oprezu. Kako se bližite vrhu, pruža se gola zapadna strana planine.

Nakon toga,  stiže se do prvog vrha, a onda se krivudavim putem spuštate i stižete do livade koja se uzdiže i vodi do glavnog vrha - na 1 156 metara nadmorske visine. Odatle  se pruža pogled u prečniku više od 100 kilometara. Mogu se videti druge planine, a to su: Veliki Krš, Crni vrh, Rtanj, Tupižnica, Stara planina, Deli Jovan i neka obližnja sela. Na vrhu vetar duva neverovatnom jačinom, pa se preporučuje da sa sobom ponesete jaknu ili nešto što ćete presvući. 

Stol je ekološka oaza, mesto netaknute prirode,čistog vazduha, izvorske vode, lekovitog bilja, kao i mesto gde zaista možete uživati u prirodnim blagodetima i istinski odmoriti. 

Izvori: tobor.rs/zeleni-prsten/planina-stolzamedia.rswww.youtube.comZamediatelevizijawww.youtube.com/Putovanja bez granica

Stol,planina,Goli Krš,planinski vrh,turizam,netaknuta priroda,preporuka putovanja,Istočna Srbija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.