Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Putovanja

Lazarev kanjon − nebrušeni dijamant istočne Srbije

Kristina Petrikić 15.6.2021. Komentari

Spomenik prirode „Lazarev kanjon” nalazi se u istočnom delu Srbije na desetak kilometara od Bora. Putovanje kroz ovaj kanjon predstavlja put kroz prostor i vreme koje odiše neobičnim mirom i bogatstvom živog sveta.

Foto: Kristina Petrikić

Lazarev kanjon je nastao usecanjem Lazareve reke u krečnjačku ravan Dubašnice i predstavlja deo Kučaja, koji se nalazi u istočnoj Srbiji nedaleko od sela Zlota i grada Bora. Lazarevu reku čine tri sastavnice − MikuljDemižlok i VejKanjon obuhvata površinu od 1.755 hektara, a kao spomenik prirode zaštićen je 2000. godine. Dugačak je 4,5 kilometara, a dubinu dostiže do 500 metara. Na ovom području žive divokoze i mnoge druge autohtone vrste životinja. Lazarev kanjon je obogaćen brojnim prirodnim vrednostima: jedan je od retkih staništa krimskog bora na kome raste oko  20 odsto flore Srbije.

Na samom početku Lazarevog kanjona, neposredno ispred Lazareve pećine, nalazi se viseći most koji je jedna od glavnih atrakcija za sve turiste. Poseduje nekoliko vidikovaca i razne pešačke staze koje vode do šume. Područje kanjona je okruženo brojnim pećinama od kojih su najznačajnije: Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica i Mandina pećina. Lazareva pećina se nalazi na samom kraju kanjona, a naziv je dobila po knezu Lazaru. Prema legendi, vojnici su se skrivali u ovoj pećini za vreme Turaka. Pećina Vernjikica, koju čini oko 50.000 slepih miševa, poznata je po svom zimskom domu za jednu od najvećih kolonija u Evropi. Hajdučica je bogata zlatom, a Mandina pećina sadrži obilje stalagmita i stalaktita.

sdl fotka

Foto: privatna arhiva 

Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica ni dan-danas nije u potpunosti ispitan. Jedna od prirodnih atrakcija jeste izolovana stena u Mikuljskom kanjonu pod nazivom Kula. Kula je visoka 150 metara i nalazi se na mestu gde se spajaju kanjon Mikuljske reke i kanjon Demižloka, na kojoj se nastavlja kanjon Lazareve reke.

 Izvori: www.trekking-serbia.com, nestvarna.blogparksdinarides.org

putovanje,zabava i muzika,Lazarev kanjon,Zlot,bor,Lazareva pećina,Mikulj,Demižlok,Vej,Mandina pećina,Kula,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.