Istanbul – jedna kultura na raskršću dva kontinenta

Tijana Milenković 2018.
Komentari

Konstantinopolj, Carigrad ili Istanbul – kako god ga zvali, neosporno je da je ovaj grad centar kulture, trgovine, raskršće civilizacija i religija, a centar je i sveta, i to više od jednog milenijuma. Prestonicu drevne Vizantije nazivaju još i gradom na dva kontinenta, a prostire se na teritoriji veličine tri Srbije. Međutim, uprkos svojoj veličini, boravak u Istanbulu nije skup, pa ovaj grad istorije i kulture dnevno poseti preko tri miliona turista iz celog sveta, uživajući u raskoši, lepoti i karakterističnim mirisima grada.

www.ancient-origins.net

Prekoputa Aja Sofije, na Trgu Sultan Ahmeta, nalazi se još jedna velika građevina – Plava džamija. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, samo morate izuti obuću, kako zbog tradicije i islamske vere, tako i zbog persijskih tepiha. Ne morate biti islamske veroispovesti da biste ušli unutra, a veličinu Plave džamije osetićete tek ako zakoračite u njenu unutrašnjost. Džamija je poznata kao Plava džamija zbog plavih pločica kojim su ukrašeni unutrašnji zidovi. Pored ovih plavih pločica, drveni delovi zgrade obogaćeni umetnutim sedefima, isklesani kamen i rukopisne kaligrafije doprinose lepoti građevine. Prema mnogima, pre svega prema mišljenju stručnjaka za arhitekturu, za Plavu džamiju se s pravom može reći da je, ne samo najveća, već i najlepša džamija u Istanbulu, ali i u celoj Turskoj.

www.travelandleisure.com

Foto: www.travelandleisure.com

Topkapi palata, koja se nalazi u samom centru zvanom Sultanahmet Eminonu, još jedno je od obaveznih mesta koje treba posetiti u Istanbulu. Topkapi palata korišćena je kao upravni centar Otomanskog carstva i primarna rezidencija otomanskih sultana. U nju se ulazi kroz spoljašnje dvorište koje se zove Prvo dvorište kroz takozvanu Carsku kapiju. Prvo dvorište je kapijom zvanom Kapija pozdrava bilo spojeno sa drugim dvorištem koje se naziva Trg Divan ili Trg Pravde. Ceremonije za sultanovo pristupanje tronu su održavane u ovom dvorištu. Iza Kapije sreće nalazi se treće dvorište zvano Unutrašnja palata (Enderun Avlusu), koje predstavlja srce palate, gde je sultan provodio svoje vreme izvan harema. U jednoj od brojnih prostorija palate nalazi se Kasikarev dijamant, koji predstavlja simbol Topkapi palate.

Dolmabahče palata - kulturni spomenik, koji nam možda nije prva asocijacija na Istanbul, ali sigurno jeste lokacija koja se ne sme zaobići. Dolmabahče palata se nalazi u Istanbulu, tačnije, njegovom delu pod imenom Bešiktaš, na evropskom delu bosforske obale. Šest sultana vladalo je sa sedištem u Dolmabahče palati, a smatra se da je u izgradnju palate uloženo toliko novca da je posredno dovela do bankrota Turske, što i ne čudi, ako znamo da palata ima 45.000 kvadratnih metara površine i 285 soba, 46 holova, 6 turskih kupatila (hamama) i 68 običnih toaleta. Zato  turisti, kao i svi građani Turske, smatraju palatu Dolmabahče velikim istorijskim spomenikom, čija se unutrašnjost može posetiti samo u okviru organizovanih turističkih tura.

dolmabahce palace

Foto: www.kusadasiinformation.com

Osim svih ovih, mnogo je mesta u Istanbulu koja vredi posetiti. Od muzeja, preko trgova, pa do uličica i poznatih turskih kupatila (hamama). Vidikovac Čamlidža, Galata kula, Cisterna Bazilika, takođe su mesta koja ne bi trebalo da zaboravite i izostavite kada budete posećivali Istanbul, jedan od najdinamičnijih gradova sveta. Uostalom, nije ovo bez razloga grad u kojem su kontinenti odlučili da se spoje.

Izvoritt-group.netpustolovi.comzanimljivedestinacije.info

Ključne reči: Istanbul , Turska , putovanje , znamenitosti , Grad ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.