Zlatna zrna kukuruza − čuvari zdravlja

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Kukuruz (Zea mays) je jednogodišnja žitarica iz porodice trava. Iako u njemu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija. Bilo da ga konzumiramo kao žitaricu, povrće ili grickalicu, dok uživamo u njegovom ukusu organizam snabdevamo energijom, štitimo se od virusa, ali i doprinosimo zdravlju srca i krvnih sudova.

Foto: www.tnvacation.com

Ova žitarica obiluje vlaknima koja regulišu nivo holesterola u krvi, ali i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Cela zrna sadrže i minerale i dragocene karotenoide (lutein i zeaksantin), koji pozitivno utiču na zdravlje očiju, pa mogu usporiti razvoj katarakte. Kukuruz je bogat i beta-kriptoksantinom, koji usporava gubitak koštane mase kod starijih osoba i smanjuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa. Osim toga, može sprečiti pojavu hemoroida, jer podstiče protok hrane kroz creva, kao i pražnjenje debelog creva. Zatim, deluje kao antioksidans, pa pruža zaštitu od nastanka raznih vrsta kancera, naročito raka pluća. Iz navedenih razloga, ova biljka se često naziva zlatnim zrnom.

Pecivo od kukuruznog brašna može biti odlična prevencija Alchajmerove bolesti, anemije, bronhitisa, kožnih oboljenja, depresije, dijabetesa, poremećaja metabolizma, neplodnosti i problema sa urinarnim traktom. Stručnjaci su saglasni sa tim da je sirovo povrće najzdravije, ali to ne važi za kukuruz. Kuvanjem ili pečenjem povećavaju se njegove povoljnosti po zdravlje. Naime, za vreme termičke obrade kukuruza oslobađaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. Sve ovo odnosi se i na kukuruz šećerac, koji je još ukusniji od običnog, pa se češće nalazi na trpezama. Naravno, kukuruz šećerac sadrži više šećera, ali generalno je veoma sličnog sastava kao i običan. 

gettyimages 95493212

Foto: www.health.com

Kukuruz sadrži i skrob, askorbinsku kiselinu, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Pored svih benefita koje pruža zdravlju, on, takođe, usporava proces starenja i otklanja nesanicu. Od njega se prave i kokice − omiljena grickalica mnogih ljudi. Iako imaju znatno manje lekovitih svojstava, ali i više kalorija od samog kukuruza, svakako su pametniji izbor od mnogih drugih grickalica. One upijaju višak želudačne kiseline, a jedna mera kokica sadrži pet puta manje kalorija od mere čipsa. Takođe, kornfleks kao najmoderniji produkt kukuruza spada u izrazito zdrave i hranjive namirnice. Deluje kao blagi laksativ, a može se pohvaliti velikom količinom proteina i minerala. Od kukuruza se može pripremati i čaj, koji je veoma efikasno i bezbedno sredstvo za mršavljenje.

Izvori: priroda-leci-sve.com, stvarukusa.rs, agroinfotel.net.

 

Ključne reči: zdravlje , kukuruz , zlatno zrno , organizam ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.