Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Portion control — novi put do vitke linije

Ines Mistakidis 1.9.2018. Komentari

Portion control ili u bukvalnom prevodu kontrola porcije postala je alternativa za nekadašnju dijetu. Kontrolisanje unosa hrane ne podrazumeva unošenje male količine hrane i buku u stomaku, već zahteva kreativnost u pronalaženju načina kako da ne unesemo previše hrane, a da budemo siti. 

Foto: www.huffingtonpost.com

Svako ko želi da se oproba u kontroli porcije trebalo bi da se prvenstveno informiše o namirnicama koje imaju kvalitetnu nutritivnu vrednost i koje bi nas zasitile na najbolji način. Razumljivo je da ćemo se teže ugojiti od šargarepe nego od čipsa. Osim toga, količina hrane koja nam je potrebna jeste ekvivalentna količini energije i nutritivnim vrednostima koje će nas zasititi i ispuniti naše dnevne kalorijske potrebe. Na osnovu toga koliko ima godina, ali i u zavisnosti od pola, telesne mase, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja, svaka osoba bi trebalo da odredi porciju koja joj je dovoljna za jedan obrok.

Stručnjaci kažu da bi jedna polovina tanjira trebalo da bude ispunjena voćem i raznobojnim povrćem sa malo skroba. Jedna četvrtina tanjira trebalo bi da sadrži nemasne proteine, uključujući govedinu, piletinu, ribu ili tofu. Na drugoj četvrtini tanjira trebalo bi da se nalaze namirnice bogate skrobom i vlaknima, kao što su pirinač, pasulj, krompir, kukuruz, kinoa i bulgur. Jednostavni načini koji bi bili od pomoći za smanjenje hrane po porciji jeste konzumiranje čaše vode pre svakog obroka. Takođe, ručavanje iz manjih tanjira pokazalo se efikasnim, jer na malim tanjirima porcije vizuelno deluju obimnije. Tanjir plave boje bi nam pomogao u kontrolisanju apetita, jer u prirodi ne postoji puno plavih jestivih stvari, pa nas ova boja ne asocira na hranu.

Izvori: huffingtonpost.com, nytimes.com, lepotaizdravlje.

dijeta,ishrana,zdravlje,portion control,kontrola porcije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.