Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Paprikom protiv stresa i viška kilograma

Tamara Radovanović 28.9.2018. Komentari

Paprika spada u najpopularnije vrste povrća u svetu. Osim toga što je jednostavna za uzgajanje i što su mnoga jela bez nje nezamisliva, paprika ima i brojna lekovita dejstva. Pre svega, ona štiti i jača imunitet tokom svežih jesenjih dana. 

Foto: www.zeenews.india.com

Danas postoji oko 50 sorti ove biljke, pa i široka paleta boja. Crvena paprika sadrži oko 92 odsto vode, a bogata je i ugljenim hidratima, belančevinama, dijetetskim vlaknima, vitaminima A, C i B6, manganom i magnezijumom. Sadrži i veoma malu količinu masti, a čak četiri puta više vitamina C od narandže. Zelene paprike uglavnom nemaju nutrijente koje imaju crvene, ali su bogate hlorofilom, vitaminima A i C, kao i kalijumom, koji je veoma značajan za rad srca. Žute paprike se sakupljaju između zrelog i nezrelog stanja, pa su količine hranljivih sastojaka u njima malo veće od onih u zelenim, a malo manje od onih u crvenim paprikama. Postoje i ljubičaste, smeđe i narandžaste. Sve sorte bogate su karotenoidom zeaksantinom, koji je posebno važan za zdravlje očiju, jer ih štiti od štetnog spektra UV zraka. 

Komponentama iz ovog povrća, pre svega likopenu i vitaminima, pripisan je i doprinos smanjivanju rizika od nastanka raka prostate, jednjaka i želuca. Vitamin C iz paprike je važan za proizvodnju kolagena, koji je glavni strukturni protein potreban za održavanje zdravlja krvnih žila, kože i kostiju. Ovo ukusno povrće neretko se koristi i u kozmetici, jer može doprineti borbi protiv pega, bora i bubuljica. Beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se konzumiranje ove namirnice preporučuje osobama svetle puti i onima koji imaju problem sa hiperpigmentacijom kože. Može se napraviti maska za lice od sveže ili sušene paprike, u kombinaciji sa medom. Paprika u prahu može se nanositi na kosu i doprineti njenom rastu i intenzivnijem pigmentu. 

3peppers

Foto: www.portablefarms.com

Sastojci paprike pomažu u smanjivanju anksioznosti i ublažavanju simptoma PMS-a. Takođe, ublažavaju nesanicu, jer učestvuju u proizvodnji hormona sna, ali i serotonina. Zbog niskog udela kalorija, paprika je poželjna u svim dijetama. Ona aktivira termogenezu i na taj način ubrzava sagorevanje kalorija. Kapsaicin je specifična materija koja joj daje ljutinu i koja predstavlja odličan antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj štetnih bakterija i poboljšava varenje hrane, pojačava apetit, a ima i protivupalno dejstvo i ublažava bol. Osim toga, ljuta papričica je veoma dobar afrodizijak, jer budi lepo raspoloženje i strast. Ipak, ljute paprike treba konzumirati umereno, jer, u suprotnom, mogu štetno uticati na digestivni trakt. 

Izvori: agromedia.rspriroda-leci-sve.comsnagabilja.rsalternativa-za-vas.com.

zdravlje,paprika,lek,afrodizijak,povrće,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.