Promeni lice muškog zdravlja

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Svake godine širom sveta novembar menja ime u Movember, akciju koja je nastala sa idejom da se podigne svest i prikupi novac za prevenciju raka prostate. Iako brkove ne vole svi muškarci, novembar je mesec kada svaki od njih treba da ih ima.

Foto: www.thread.zalora.sg

Po uzoru na akcije koje skreću pažnju na rak dojke, 2003. godine u Australiji pokrenuta je akcija koja podiže svest o opasnosti raka kod muškaraca i ukazuje na značaj prevencije. Ova akcija ubrzo je postala globalni fenomen, kome se 2017. godine priključila i Srbija. Takođe, postala je sinonim za borbu protiv raka testisa, raka prostate, kao i za očuvanje mentalnog zdravlja i borbu protiv samoubistava kod muškaraca. Moto Movember fondacije glasi Promeni lice muškog zdravlja.

Brkati novembar uključuje stvari o kojima se uglavnom ne govori. Svaki muškarac može učestvovati, a pravila su veoma jednostavna: 1. novembra treba obrijati bradu, a brkove puštati i negovati tokom čitavog meseca da bi se oni na kraju novembra obrijali na brkatoj žurki i da bi sav novac otišao za prevenciju kancera kod muškaraca. Podršku ovoj akciji može dati svako učešćem u razgovoru na društvenim mrežama, kao i korišćenjem heštaga #Movember

Header Images MoMoustachery F

Foto: www.movember.com

Podaci pokazuju da se u našoj zemlji svake godine registruje oko 2.400 novoobolelih od raka prostate, zbog čega se ova bolest nalazi na drugom mestu po učestalosti. Kao treći najsmrtonosniji kancer među muškarcima u Srbiji, rak prostate svake godine odnese živote oko 800 muškaraca. Procenjuje se da svake godine u ovom globalnom godišnjem događaju učestvuje više od pet miliona ljudi iz preko 20 zemalja sveta. 

Izvori: organvlasti.com, marketingitd.com.

Ključne reči: Movember , zdravlje , brkovi , akcija , rak prostate ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.