Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Oprezno sa šminkom

Tamara Radovanović 13.10.2017. Komentari

Pravilno nanošenje šminke može promeniti izgled lica u samo par poteza. Međutim, pojedini preparati mogu uzrokovati crvenilo, svrab, peckanje kože i sl. U tom slučaju, svakako se treba obratiti dermatologu, ali jako je važno i edukovati se o tipu kože i sastojcima različitih proizvoda za lice.

www.bustle.com

Iako je često preko potrebna nakon noći bez sna, kako bi prekrila natečene podočnjake, šminka može imati brojne štetne efekte. Proizvodi koji sadrže petrolatum mogu prouzrokovati pojavu mitisera i proširenih pora, jer ovaj mineral zatvara pore, poput voska. Maskare mogu izazvati suzenje očiju, naročito kada im istekne rok trajanja. Unutrašnjost maskare je mračna i vlažna, što je idealno za stvaranje i razmnožavanje bakterija. Pored toga, grudvice sasušene maskare često završe u oku i dovedu do iritacije. Pigmenti koji se nalaze u ruževima, pogotovu u sve popularnijim mat ruževima, puderasti su i sprečavaju prolazak vlage u usne, što dovodi do njihovog isušivanja i pucanja. Ruževi često sadrže i boje koje nisu odobrene u prehrambenim proizvodima. Takođe, u proizvodima dekorativne kozmetike nalaze se parabeni koji dovode do ubrzanog starenja kože i endokrinih bolesti. Naravno, može se desiti i da postoji alergija na preparate određenog brenda.

Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru pudera, a za to je neophodno poznavati svoje lice i tip kože, jer je jako bitno znati da li je koža suva, normalna, kombinovana ili masna. Pre kupovine pudera, dobro je prvo uzeti tester. Poželjno je da se ispod pudera nanese odgovarajuća krema za lice. Temeljno skidanje šminke pre spavanja omogućava koži da diše i predstavlja ključni preduslov za pravilnu negu lica. Četkice za nanošenje šminke obavezno treba prati bar jednom nedeljno, a maskare se ne smeju upotrebljavati više od tri meseca nakon otvaranja. Pre nanošenja ruža, na usne stavite balzam koji će ih hidrirati i povremeno radite blagi piling kako biste uklonili mrtve ćelije. Takođe, kremaste senke za oči uvek su dobar izbor, jer ne postoji opasnost od krunjenja i upadanja sitnih čestica u oko. Ako primetite bilo kakvu reakciju kože pri korišćenju određenog proizvoda, odmah prestanite sa njegovom upotrebom i posavetujte se sa dermatologom. Važno je i informisati se o sastojcima i birati proizvode na kojima je naznačeno da su hipoalergeni.

Izvori: lepotica.rs, lovesensa.rs, ordinacija.vecernji.hr, cosmopolitan.rs.

šminka,lice,koža,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.