Crveno vino kao lek

Nevena Ivanović 2018.
Komentari

Vino se dobija potpunom ili delimičnom alkoholnom fermentacijom svežeg grožđa, a može se praviti i od delova nekih drugih biljaka, kao i od raznovrsnog voća. Tokom višegodišnjeg proučavanja, pokazalo se da može produžiti životni vek, poboljšati mentalno zdravlje i pružiti još mnogo benefita po ljudsko zdravlje.  

Foto: www.lifestyles.com

Nije poznato kada je u istoriji popijena prva čaša vina, ali se smatra se da je ovo piće nastalo oko 7000. godine pre nove ere, na teritoriji Kine. Danas, vino je među najpopularnijim napicima za opuštanje, a koristi se i kao dodatak ishrani. U francuskom gradu Bordoa isprobana je prva terapija vinom (vinoterapija), gde se vino koristi u maskama za lice i za masažu tela, a praktikuje se i topla kupka u vinu. Antioksidansi kojima vino obiluje obnavljaju oštećene krvne žile i štite zube od karijesa. Uklanjanje bakterija i šećera sa zuba moguće je zahvaljujući fenolima iz semenki grožđa. 

Određene supstance u vinu mogu sprečiti nastanak bolesti srca, povećanjem nivoa dobrog holesterola i mogu pružiti zaštitu od oštećenja arterija. Jedna čaša dnevno može pomoći i gubitku kilograma, a elagična kiselina iz vina sprečava nastanak kancera. Još jedan koristan sastojak je kvercetin, za koji stručnjaci smatraju da ubija stanice raka debelog creva. Redovno ispijanje vina čini kožu zdravijom i otpornijom na oštećenja od sunca, a može osigurati i duži život i to za najmanje pet godina u odnosu na ljude koji ga ne piju redovno. Ovo piće može smanjiti opasnost od pojave dijabetesa i preporučuje se za jačanje imuniteta.

3 Wine and cheese 002

Foto: www.greatfon.com

Nekoliko studija je dokazalo da je crno vino delotvoran afrodizijak za oba pola, ali oprez je ipak neophodan. Iako se smatra da alkohol generalno nije dobar za zdravlje, crveno vino je izuzetak. Komponenta koja pravi razliku u odnosu na druga alkoholna pića je rezveratrol. Međutim, veoma je važno konzumirati vino umereno, kao i druga alkoholna pića. Lekari smatraju da je za postizanje pozitivnog efekta dovoljno popiti jednu ili dve čaše na dan, a u suprotnom se može ostvariti negativan efekat na brojne organe. Žene apsorbuju alkohol brže od muškaraca, zbog nižeg sadržaja telesne tečnosti i zbog različitih nivoa želudačnih enzima. Zbog toga se ženama preporučuju manje količine nego muškarcima. 

Izvori: maslina.rspodrummalca.com, trusty.hr.

Ključne reči: zdravlje , crveno vino , lek , afrodizijak , VINOTERAPIJA , grožđe ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.