Nar − simbol plodnosti i izobilja

Marijana Stojadinović 2018.
Komentari

Nar je voće koje su još u antičko doba ljudi koristili kao lek. Sazreva u kasnu jesen i početkom zime, pa je pravo vreme da se nađe na trpezama. Osim toga što ima veoma egzotičan izgled i prijatan ukus, nar je jako zdrav.

Foto: www.oestadoce.com.br

Jestivi delovi ploda su sok i seme. Plod je bogat vitaminima C, A, E i B5, kao i mineralima poput kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, cinka, bakra i mangana, pa je odličan za imuni sistem. Crvenu boju dobija od antocijanida i tanina, a poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja. Zbog blagotvornog dejstva na zdravlje, sok nara se koristi u narodnoj medicini, ali i u kozmetici. Neretko predstavlja važan sastojak kozmetičkih preparata, jer doprinosi zdravlju i lepoti kože, kose i noktiju. S obzirom na to da ima antibakterijska i antivirusna svojstva, nar može pomoći i kod bolesti desni. Takođe, veoma uspešno pospešuje varenje

Nar je veoma snažan antioksidans, tako da sprečava nastanak određenih vrsta raka. Veoma povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka u arterijama, snižava krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Povoljno deluje i na centralni nervni sistem i sadrži biljne materije koje podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, pa je koristan za ublažavanje simptoma depresije. Koristan je za koštanu strukturu, pa se preporučuje kao prevencija osteoporoze i osteoartritisa. Efikasno uništava ešerihiju koli i otklanja slabost i vrtoglavicu. Simbolom plodnosti i izobilja smatra se zato što su istraživanja pokazala da ovo voće povećava plodnost kod muškaraca, tako što pozitivno utiče na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Utvrđeno je i da dve čaše soka od nara dnevno povećavaju libido kod oba pola. 

Izvori: granum.rsgalenpharm.comcentarzaprirodnumedicinu.com.

Ključne reči: zdravlje , NAR , voće , lekovita svojstva , plodnost , simbol , izobilje , plod ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.