Edukacija i odgovornost kao osnova prevencije HIV-a

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Bio sam veoma blizak sa sestrićima. Često sam se igrao sa njima i hranio ih, a oni su me zvali ujko. Kada je saznala da sam pozitivan na HIV, sestra me je zamolila da ih više ne hranim. Izgubio sam prijatelje, nisam mogao da nađem posao, izgubio sam i stan, čak nisam imao gde da se šišam. Ovim rečima ukazao je na stigmatizaciju i diskriminaciju osoba inficiranih HIV-om čovek koji nije želeo da se njegov identitet otkrije.

Foto: Marija Janković

Snimak njegovog intervjua, bez prikazivanja lica, projektovan je u kafe galeriji Paris Art 1. decembra, prilikom događaja pod nazivom Rizik nije pametan, u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side. On je čak deset godina živeo sa HIV-om, a da to nije ni znao. Prema njegovim rečima, osećao je veliku slabost i gađenje prema hrani, pa se u Zavodu za javno zdravlje u Kragujevcu testirao na HIV i dobio pozitivan nalaz. Nije praktikovao rizično ponašanje — nije homoseksualne orijentacije, nije seksualni radnik, niti korisnik narkotika. Veruje da se inficirao prilikom tetoviranja ili heteroseksualnih odnosa. S obzirom na to da je odbačen od strane najbližih, našao je utočište u manastiru. 

Osim gledanja kratkog edukativnog filma, prisutni su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima organizacija i udruženja koji su organizovali događaj. Takođe, podeljeni su edukativni flajeri i prezervativi, a studenti Medicinskog fakulteta govorili su o najzastupljenijim predrasudama o sidi, merama prevencije, načinima prenošenja i značaju blagovremenog testiranja

DSC 0018

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side u kafe galeriji Paris Art; Foto: Marija Janković

Udruženje građana Sunce već 13 godina pruža psihosocijalnu pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV-om. Sunce vrši distribuciju kondoma tokom cele godine, kao i onlajn savetovanja, edukacije i pružanje informacija neophodnih za prevenciju. Tanja Dimitrijević iz ovog udruženja navela je kao prilično veliki problem činjenicu da u našoj državi HIV nije na političkoj agendi. Političari nisu zainteresovani, jer takozvana HIV populacija nije toliko brojna, pa ih ne vide kao grupaciju koja može doneti političke poene, rekla je Dimitrijevićeva za Studentski dnevni list. Problem je i to što infektivne klinike postoje u samo četiri grada u Srbiji, pa je ljudima iz manjih područja testiranje još uvek nedovoljno pristupačno, a i neretko se plaše da će lokalni lekar reći nekome i da će se to pročuti po kraju. Ona smatra i da bi u školama trebalo uvesti seksualnu edukaciju kao predmet, jer je, kako kaže, neophodno da se deca nauče odgovornom ponašanju pre puberteta.

20181201221259

Tanja Dimitrijević iz Udruženja građana Sunce; Foto: Marija Janković

Anđela Trajković iz lokalnog ogranka Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA) istakla je značaj nevladinih organizacija koje se bave ovom tematikom i koje doprinose tome da informacije budu dostupne svima. Moje predrasude o HIV-u su nestale još u srednjoj školi, na događaju koji se zvao Živa biblioteka, kada sam upoznala Sandru Mančić – možda i jedinu žensku osobu u Srbiji koja javno govori o svom životu sa sidom, rekla je Trajkovićeva za naš list.

Koordinator Kancelarije za mlade GO Niška Banja, Vuk Stavrić, smatra da je svest građana na prilično niskom nivou i da se mora podići. On je za Studentski dnevni list rekao da su edukativni video-zapisi i ovakvi događaji neophodni jednom univerzitetskom gradu kakav je Niš. Kancelarija za mlade organizuje dosta edukativnih tribina, pa i one o polno prenosivim bolestima, gde spada i HIV. Za edukaciju mladih zadužen je zvanični edukator Kancelarije, a to je student Medicinskog fakulteta, Vuk Popović

DSC 0038

Foto: Marija Janković

Na Medicinskom fakultetu će 3. decembra biti održano dobrovoljno i poverljivo savetovanje od 15 do 17 časova. Testiranje će se obaviti takozvanim brzim testovima, rezultat se čeka desetak minuta i sve je u potpunosti besplatno. Aktivnosti u ovoj oblasti najavili su i predstavnici Kancelarije za mlade GO Niška Banja, koji su nedavno održali edukativnu tribinu na Zlatiboru, gde je o načinima prenošenja, o prevenciji i svemu ostalom što se tiče HIV-a slušalo preko 50 mladih ljudi. Tokom cele godine dostupno je i anonimno testiranje na Odseku za polno prenosive bolesti Instututa za javno zdravlje, za koje nisu potrebni uput, lična karta, niti zdravstvena knjižica. Za anonimno testiranje nema čekanja i zakazivanja, besplatno je i dostupno svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

 

Ključne reči: zdravlje , svetski dan borbe protiv side , hiv , aids , edukacija , paris art , Udruženje građana Sunce , IFMSA , Kancelarija za mlade GO Niška Banja ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.