Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Suncokret — eliksir mladosti, zdravlja i lepote

Marijana Stojadinović 7.12.2018. Komentari

Suncokret ili sunčani cvet simbol je Sunca i leta, a ljudi ga uglavnom gaje zbog intenzivne žute boje, koja podstiče kreativnost, plodnost i bogatstvo. Toplinu koju isijava velika žuta cvetna glava na platno je preneo slikar Vinsent van Gog u jednoj od najveličanstvenjih slika impresionizma. Veoma je važno znati i da suncokret ima brojne benefite za ljudsko zdravlje. 

Foto: www.vegetarian.lovetoknow.com

Lekovita svojstva semenki suncokreta potiču od velike količine vitamina koju sadrže. Veoma su važne za formiranje ćelijske membrane, održavaju ravnotežu hormona, usporavaju apsorpciju hrane tokom obroka i transportuju vitamine A, D, E i K. Mogu se koristiti u velikom broju recepata i odlično dopunjuju svaki obrok, dajući jelima specifičnu notu. Za grickanje su najbolje sivo-bele i sveže semenke. Grickanje ovih semenki može imati i umirujuće dejstvo, a i znatno je zdravije nego grickanje, na primer, čipsa ili drugih grickalica. Semenke su bogate i vitaminom C i antioksidansima, koji su moćni borci protiv slobodnih radikala. Suncokret je bogat i vitaminom B, koji obezbeđuje obnovu oštećenih i izgradnju novih ćelija. Osim toga, pospešuje metabolizam, jer telu obezbeđuje energiju i jača imunitet. Ova biljka može sprečiti i prehladu, a sadrži i bakar, koji pomaže održavanju zdravlja i kvaliteta kože i kose. Takođe, može suzbiti nesanicu i poboljšati pamćenje.

Semenke služe i za izradu suncokretovog ulja i izuzetno su hranljive. Hladno ceđeno i nerafinisano suncokretovo ulje spada među najzdravije namirnice. Bogato je hranljivim mineralima i vitaminima, zbog čega može pozitivno uticati na zdravlje. Često se naziva i medom od suncokreta. Tradicionalna medicina koristi hladno suncokretovo ulje za redovno čišćenje organizma. Zbog antiupalnog delovanja, posebno se preporučuje lagano masiranje bolnih zglobova kod reumatoidnog artirisa, reume i osteoartritisa. Osim samih vitamina, nutritivnu vrednost ove namirnice povećavaju i minerali, i to: kalijummagnezijum, gvožđe, fosforkalcijum i cink. 

Izvori:  biovrt.com, dobarzivot.net, dijeta.net.

zdravlje,lekovita svojstva,semenke,SUNCOKRET,plodnost,lepota,mladost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.