Mali saveti za suzbijanje prehlade prirodnim putem

Marija Janković 2018.
Komentari

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti koja zahvata čoveka tokom života. Osim što prehladu tretiramo i lečimo raznim lekovima i sirupima, možemo je suzbiti i jačanjem imuniteta na prirodan način.

Foto: www.chooselife.me

U proseku, tokom jedne godine odrasle osobe se prehlade dva puta, dok se deca prehlade i više od pet puta. Kijavica, kašalj i curenje nosa, kao simptomi klasične prehlade, uglavnom se leče sirupima, lekovima i praškovima. Međutim, oni se mogu suzbiti i na posve prirodan način, namirnicama koje se mogu naći u piljari, kući ili obližnjoj trgovini, a ne u apoteci. Narodna medicina već vekovima unazad implicira da je za prehladu potrebno, pre svega, mirovanje organizma. Iako se to može učiniti nemogućim, dva do pet dana, u zavisnosti od jačine prehlade, potrebno je da prehlađena osoba miruje, i to u krevetu, na suvom i toplom mestu.

Nije teško primetiti da tople kupke i čajevi veoma prijaju osobi koja je prehlađena. To je zbog toga što virusi ne podnose toplu vlagu, pa ih konzumiranje čajeva i inhaliranje ubijaju. Kada primetite da vam nos curi i da su vam sluznice zapušene, ne morate odmah da posegnete za hemijskim rastvorom raznih rasprašivača, već svoj rastvor možete napraviti kod kuće. Dovoljno je u malo tople vode rastvoriti malo soli, dodati bilo koje eterično ulje, da bi se ublažio rastvor, jer bi sama slana voda nagrizla zid nozdrva, zatim promućkati smešu i koristiti po potrebi. 

6358966578480192981482918493 6358873374152937061801806751 Fotolia 46688223 Subscription Monthly XXL

   Foto: www.MD-Health.com 

Kod kuće se može napraviti i sirup za lečenje kašlja, uz pomoć meda, kokosovog ili maslinovog ulja i sveže isceđenog limuna. Med predstavlja stari kućni lek protiv kašlja i drugih tegoba povezanih s prehladom i gripom. Jedna je od najzdravijih prirodnih namirnica na svetu i sadrži snažne antibakterijske i protivupalne sastojke. Za ublažavanje bola u grudima usled kašlja najbolji je čaj od sleza. Sa druge strane, kijavica je kapljična infekcija, što znači da se prenosi vazdušnim putem — virus prelazi u naš organizam dok razgovaramo sa zaraženom osobom, ponekad je dovoljno samo da se nalazimo s njom u istoj prostoriji. Postoji narodni lek koji trajanje kijavice može znatno skratiti. Sve što je potrebno jeste pola čaše vode sa pet kapi joda ili čaša tople vode sa pola limunove kore.

Osim svih ovih simptoma, javljaju se još neki, a to su najčešće malaksalostpovišena temperatura. Blago povišena telesna temperatura (do 37.8 stepeni) može se suzbiti čašom kupinovog vina, tuširanjem mlakom vodom i mnoštvom čajeva. Međutim ukoliko je ona viša nakon tuširanja, potrebno je napraviti obloge od jabukovog sirća i krompira. U krpu natopljenu jabukovim ili alkoholnim sirćem treba naseći krompir na kolutove i takvu oblogu staviti na čelo. Druga obloga pravi se za tabane, a umesto krpe koriste se čarape. Obloge je neophodno menjati na 40 minuta i temperatura će se polako snižavati. Iako je poznato da sirov krompir izaziva groznicu, ako se koristi za spoljnu upotrebu on je, zapravo, vrlo moćan lek. Sezona prehlada i gripa, odnosno virusnih i bakterijskih infekcija je u punom jeku. Naravno, posete lekaru su neophodne, ali narodna medicina može zameniti brojne hemikalije.

Izvori: alternativa-za-vas.comminutzamene.com, yumama.com.

Ključne reči: zdravlje , prehlada , prirodni lek , saveti , virusi , bakterije , imunitet ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.