Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Čaj od nane — čarobni napitak za hladne dane

Katarina Živković 20.12.2018. Komentari

Menta, pepermint i nana — nazivi su za istu biljku. Čaj od nane jedan je od čajeva koji se najviše konzumira u našoj zemlji. Osim prijatnog ukusa, zbog kojeg je jedan od omiljenih, ovaj napitak ima i brojna lekovita svojstva.

Foto: www.healthline.com

Nana je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji izaziva kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Pomaže i kod oboljenja žučne kese, ali i u varenju masne hrane. Takođe, pojačava apetit i ublažava menstrualne bolove i mučninu. Može se primenjivati za lečenje glavobolje i napetosti. Preporučuje se osobama bilo kog uzrasta i može se piti svakog dana. Ipak, ne treba ga konzumirati u ogromnim količinama, jer u tom slučaju može izazvati nesanicu.

U kombinaciji sa čajem od matičnjaka, preporučuje se osobama sa poremećenim radom štitne žlezde, jer balansira i reguliše proizvodnju hormona. Aroma mente povoljno utiče na pluća. Osobama koje pate od astme preporučuje se inhaliranje ovom biljkom i ispijanje njenog čaja. Za trenutno poboljšanje disanja, treba dodati četiri ili pet listova mente vreloj vodi i udisati paru. Zbog visokog sadržaja kalijuma, pomaže  i kod regulisanja krvnog pritiska i pulsa. Konzumiranje čaja od nane pozitivno utiče i na oralno zdravlje. Ne samo da neutrališe neprijatan zadah, već otklanja i bakterije koje izazivaju karijes. Šolja ovog čaja može otkloniti stres, poboljšati pamćenje i čak sprečiti nastanak raka prostate.

Izvori:  zdravisimo.com, stvarukusa.rs, najboljicajevi.com.

zdravlje,nana,menta,pepermint,čaj,napitak,BILJKA,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.