Drevna moć lipe

Sonja Stefanović 2019.
Komentari

Lipa je drvo koje raste u šumama, drvoredima i parkovima. Može da dosegne visinu do 30 metara, a životni vek mu je gotovo hiljadu godina. Postoji više vrsta, a neke od njih su veoma lekovite.

Foto: www.verywellfit.com

Cvetovi lipe koji su upotrebljivi su zelenkastožute boje, mali, srcoliki, zašiljeni i izrazito mirišljavi. Osim što snižava krvni pritisak, ova biljka pomaže kod malokrvnosti. Izuzetno je dobra i za ublažavanje bolova pri mokrenju, za čišćenje krvi i bubrega, a pospešuje i izlučivanje znoja. Sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, vosak, smolu, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol i izrazito puno vitamina, a u semenu ima i masnog ulja. Cvet ove biljke od davnina se koristi u narodnoj medicini za opuštanje nervnog sistema, naročito u slučaju izražene nervoze, razdražljivosti, anksioznosti i nesanice. Za to su zaslužna eterična ulja koja sadrže i koja imaju sedativno svojstvo, a takođe umanjuju grčenje mišića. Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom. Lipa je poželjna i u sezoni epidemija virusnih oboljenja, kao što su grip i  slične bolesti.

Bere se tokom leta, čim se cvetovi otvore, pre nego što se sasvim razviju i promene boju. Suši se u hladnoj, promajnoj prostoriji, zaštićenoj od insekata i prašine, uvek na čistoj drvenoj ploči ili belom papiru. Čaj se sprema prelivanjem usitnjenog cveta ključalom vodom, ostavi se da odstoji, a zatim se procedi i zasladi medom. Ovaj čaj dobar je i za mršavljenje, ali i eliminaciju goksina, koji su glavni uzročnik pojave celulita. Može se upotrebljavati preventivno, ali i ukoliko je do neželjenih infekcija već došlo. Može sprečiti upalu pluća, leči od peska u bubregu, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose i pospešuje stolicu. Takođe, dobro je ovim čajem ispirati i oblagati opekotine i rane. Lekovitost čaja od lipe izrazito je velika, a o tome govori i istorija Grka i Slovena, koji su pridavali ogroman značaj njegovoj upotrebi. Važno je napomenuti to da prekomerno konzumiranje čaja od lipe može izazvati srčane tegobe, pa je neophodno konzumirati ga u umerenim količinama.

Izvori: opusteno.rskodren.comdijetamesecevemene.com.

Ključne reči: Lipa , zdravlje , čaj od lipe ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.