Mandarine — voće za vitku liniju i jak imunitet

Marijana Stojadinović 2019.
Komentari

Mandarine su citrusno voće iz porodice Rutaceae. Stižu s prvim jesenjim danima i aktuelne su tokom čitave zime. Osim toga što je veoma ukusno i osvežavajuće, ovo sočno voće može zaštititi organizam od raznih zdravstvenih komplikacija. 

Foto: www.pixabay.com

Redovna upotreba citrusa, a naročito mandarina, idealna je za jačanje imuniteta u sezoni prehlada. Mandarina pomaže u održavanju vitke linije, a odlična je i za čišćenje organizma. Bogata je flavonoidima, a posebno biljnim pigmentom, poznatim kao nobiletin. Obiluje vitaminima C, A i D, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, bakrom i gvožđem. Sadrži i vitamin K, koji je posebno važan za elastičnost krvnih sudova. Mandarina se koristi i u kozmetici — od nje se može napraviti maska za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Mandarina je namirnica koja može da se koristiti u raznim jelima, naročito u svežim voćnim salatama. Sok mandarine može se koristiti i u pripremi jela od testenine, kao i u pripremi kolača, sladoleda i džema. 

Osim slasnog ploda, lekovita svojstva poseduje i kora, od koje se može pripremati čaj. Istraživanja su pokazala da kora ove voćke poseduje svojstva koja snižavaju holesterol. Takođe, doprinosi balansiranju šećera u krvi, detoksifikaciji i oslobađanju od stresa. Od kore se dobija etarsko ulje, koje se koristi u prehrambenoj industriji i u izradi parfema, a odlično je i za aromaterapiju. Od njega se mogu praviti aromatične kupke, a može se upotrebiti i za inhalaciju, kao i za mirisnu masažu. Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Izvori:  bonapeti.rslifepressmagazin.com.

Ključne reči: zdravlje , MANDARINE , citrusi , voće , imunitet , vitka linija , kora , sok ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.