Pronađite zdravlje i mir na planini

Ljubica Slavković 2019.
Komentari

Planina je idealno mesto za odmor i relaksaciju. Odličan je izbor za beg od urbane svakodnevnice i za prepuštanje čarima svežine i mira, a to svakako može biti od velike važnosti za zdravlje čitavog organizma.

Foto: www.pinterest.com

Postoje različite aktivnosti kojima se čovek može baviti na planini − planinarenje, penjanje, ribolov, skijanje, kampovanje i još mnogo toga. Odlazak na planinu svakako nije važan samo zbog odmora i zabave, već je i veoma koristan za poboljšanje zdravlja. Na većim nadmorskim visinama vazduh je čistiji i pluća se mogu odmoriti od teškog gradskog vazduha, pa se ova terapija preporučuje osobama koje imaju respiratorne probleme. Takođe, za one koji imaju problema sa alergijom, svežina vazduha je najbolji lek.

Boravak na planini, čak i od nedelju dana,  može dovesti i do gubitka kilograma, jer velika nadmorska visina može smanjiti apetit. Osim toga, nadmorka visina može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naučno je dokazano da ljudi koji žive na velikoj nadmorskoj visini imaju zdravije srce. Najčešći miris tokom putovanja kroz planinu je miris bora. On smanjuje depresiju i stres i čini da se osećamo srećnije. Na ovakvim mestima obično raste i lavanda, koja poboljšava kvalitet sna. Penjanje može pomoći ljudima koji strahuju od visine da prevaziđu taj strah. Prevazilaženje prepreka i vrhova odlično je i kao vežbanje i sticanje kondicije.

50973601 816674641999337 2312027203774185472 n

Foto: www.blockchainlinq.org

Na planinama možemo pronaći dragoceni mir. One mogu biti odličan put do spokoja, što je veoma važno za stabilno mentalno zdravlje čoveka. Um će se susresti sa različitim mirisima i zvucima, znatno drugačijim u odnosu na one sa kojima se susrećemo u gradskoj sredini. Boravak na planini preporučuje se u bilo koje doba godine, bila to idilična zima ili toplo, mirisno leto. Osećaj topline sunca na licu i svež vazduh svakako bude pozitivna osećanja. I veoma kratko vreme provedeno u prirodi značiće čovekovom organizmu.

Ogromne stene, brda i doline podsećaju na to koliko je svet zapravo veliki i koliko je priroda snažna, a samim tim bude kod čoveka osećaj snage i borbenosti, što je neophodno za rešavanje svakodnevnih problema. Nijedna slika ne može istinski da prikaže lepotu onoga što vidimo svojim očima. Zdravlje i unutrašnji mir najvažniji su u čovekovom životu. Bez toga čovek nije u mogućnosti da dobro funkcioniše i da ispunjava svoje životne planove. Planine nude ljudima upravo to, ali i mnoge druge benefite. 

Izvori: monq.comhealthfitnessrevolution.com.

Ključne reči: zdravlje , planina , mir , svežina , vazduh , spokoj , pluća , apetit ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.