Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

x

Upozorenje

  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 1021
Zdravlje

Koliko su antiperspiranti i dezodoransi opasni po zdravlje?

8.3.2019. Komentari

Antiperspiranti sadrže hemikalije koje začepljuju pore i na taj način sprečavaju znojenje. S druge strane, dezodoransi dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris znoja. U kojoj meri ovi preparati predstavljaju opasnost po zdravlje?

Foto: www.ddl.rs

I antiperspiranti i dezodoransi mogu prilično negativno uticati na zdravlje. Mnogi stručnjaci smatraju da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer je znojenje prirodan način na koji se telo hladi. Hemikalije koje sadrže antiperspiranti mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Rizik je još veći ukoliko se antiperspirant koristi odmah nakon brijanja. On sadrži aluminijum, koji se apsorbuje preko kože, ulazi u krvotok i zatim se nakuplja u mozgu. Ovaj fenomen povezuje se sa nastankom Alchajmerove bolesti. Takođe, i antiperspiranti i dezodoransi imaju dejstvo slično estrogenskom, a poznato je da estrogen može podstaći rast malignih ćelija.

Nedavna istraživanja potvrdila su povezanost parabena, koji sadrže mnogi dezodoransi, s pojavom raka dojke. Nakon obdukcije tela žena umrlih od raka dojke pronađen je paraben u tkivima dojke. Zbog toga, stručnjaci preporučuju da se umesto antiperspiranata upotrebljava dezodorans bez parabena. On se može napraviti i kod kuće. Sve što je potrebno za to jeste da se pomešaju određene količine sode bikarbone i kukuruznog skroba, kao i nekoliko kapi eteričnog ulja. Takva smesa može se naneti ispod pazuha uz pomoć vlažne tkanine. Ovaj domaći dezodorans sasvim je bezopasan po ljudsko zdravlje, a veoma efikasno neutrališe neprijatan miris znoja. 

Izvori:alternativa-za-vas.comlifepressmagazin.com.

dezodorans,antiperspirant,zdravlje,rak,znojenje,opasnost,miris,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.