Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Bubreg − kanal zdravlja

Jovana Milanović 11.5.2019. Komentari

Bubrezi su vitalni organi koji igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja čitavog organizma. Pomažu u proizvodnji urina i time omogućavaju izbacivanje štetnih materija iz krvi. Međutim, bubrezi mogu biti oštećeni na različite načine, a infekcije bubrega mogu biti veoma opasne.

Foto: www.ddnews.gov

Najčešći problemi su kamen u bubregu, akutno oštećenje, postepeni gubitak funkcija i bubrežna insuficijencija. Dva glavna uzročnika ovih problema su dijabetes i visok krvni pritisakSimptomi mogu biti veoma neprijatni, a često čak ugrožavaju život. Pacijenti ponekad ne znaju da su neki njihovi zdravstveni problemi izazvani upravo usled nezdravih bubrega. Kod nekih obolelih osoba uopšte se ne pojavljuju simptomi koji ukazuju na ove probleme, već se iznenada javi neka vrsta napada bubrega, usled čega je neophodna hitna intervencija. Bolesti bubrega menjaju metabolizam proteina, vode, soli, kalijuma i fosfora, a otkazivanje ovih organa čini sve ovo još komplikovanijim. 

Zdrava ishrana ključna je za prevenciju bubrežnih bolesti i poremećaja i pomaže da lečenje ima najbolji mogući ishod. Zbog toga lekari preporučuju posete nutricionistima, analiziranje trenutnog načina ishrane i kreiranje plana lečenja ishranom. Nepravilna ishrana pospešuje napredak bolesti i doprinosi različitim komplikacijama, kao što su anemija, povišen nivo holesterola i srčana oboljenja. Veliki unos proteina, posebno životinjskog porekla, opterećuje bubrege i otežava njihov rad, a treba izbegavati i previše slanu hranu. U hranu koja prija bubrezima spadaju beli luk, kelj, belance, sveža riba, brusnice, jabuke i maslinovo ulje. Takođe, treba piti puno vode, koja pomaže u izbacivanju bakterija iz organizma. Na taj način, infekcija se brže eliminiše.

 Izvori: nephrocare.bakrenizdravo.rtl.hrcentarzaprirodnumedicinu.com.

bubreg,infekcija,zdravlje,lečenje,urin,ishrana,život,Voda,bolest,kamen,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.