Kako se rešiti hrkanja?

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Svako ponekad hrče. Nekima se to dešava retko, ali kod nekih osoba hrkanje predstavlja hroničan problem. Osim toga što smeta drugoj osobi, koja zbog buke ne može da spava, hrkanje može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.

Foto: www.mathrubhumi.com

Hrkanje nastupa kada se vazduh ne može slobodno kretati kroz nos i usta u toku spavanja. Uzrok su najčešće suženi disajni putevi, što proizilazi iz neprikladnog položaja tokom spavanja ili abnormalnosti mekih tkiva u grlu. Nezgodan položaj jezika tokom sna ili problemi sa sinusima takođe mogu izazvati glasno hrkanje. Muškarci češće hrču zato što imaju uže disajne puteve od žena. Zapušen nos usled alergije takođe je često uzrok. Spavanje na leđima može prouzrokovati ili pogoršati ovaj problem. Konzumiranje lekova za spavanje ili alkohola, trudnoća, gojaznost ili pušenje takođe mogu izazvati hrkanje. Suv vazduh iritira sluznicu disajnih puteva, što se veoma često javlja kao problem u stanovima sa centralnim grejanjem. Tu su i fiziološki problemi, poput oblika nosa ili deformacije usne šupljine.

Osim bučnog i nemirnog spavanja, ljudi koji hrču često su preterano pospani u toku dana, hronično su umorni, imaju suva usta, čeone glavobolje ili promene u raspoloženju. Ako je hrkanje udruženo sa apneom, tj. pauzama u disanju, mogu se javiti i povišen krvni pritisak, nepravilan rad srca, moždani udar, dijabetes i nekontrolisano noćno mokrenje. Operacija ne mora biti najbolje, ali može biti trajno rešenje za sve koji imaju ovaj problem. Proširenjem suženog dela disajnih puteva dolazi do olakšanja i rešavanja problema. Smanjenje telesne mase, prestanak pušenja ili spavanje sa uzdignutim uzglavljem odlična su rešenja. Trebalo bi izbegavati spavanje na leđima, obilne večere, kao i preterano konzumiranje alkohola ili sedativa. Dobro je spavati u provetrenim prostorijama sa dovoljno vlažnosti u vazduhu. Tek ukoliko sve ovo ne pomogne, može se razmišljati o pomoćnim sredstvima za širenje disajnih puteva ili, u krajnjem slučaju, operaciji.

Izvori: medicor.rscentarzdravlja.hrpriroda-leci-sve.com.

Ključne reči: Hrkanje , zdravlje , uzrok , spavanje , disanje , nos , usta , alergija , buka ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.