Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Bobica puna zdravlja

Jelena Todorović 31.5.2019. Komentari

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće koje pruža mnogo zdravstvenih blagodeti. Njena lekovita svojstva poznata su vekovima i proučavaju se u laboratorijama širom sveta. Leči brojne tegobe digestivnog, kardiovaskularnog i nervnog sistema. 

Foto: www.medicalnewstoday.com

Plodove ove biljke ljudi su nekada koristili za ishranu, tako što su ih sušili i mleli, pa ih kombinovali sa mesom. Sveže plodove upotrebljavali su najčešće kao lek za stomačne tegobe, a čaj su koristili za lečenje rana. Ovo voće u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa, čak više od brusnice. Zbog toga, aronija predstavlja odlično sredstvo prevencije malignih oboljenja. Takođe, efikasno čisti organizam od štetnih materija, pa i teških metala. Može se nazvati pravom vitaminskom bombom, jer sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Bogata je i kalijumom, kalcijumom, fosforom i jodom. Osim toga, sadrži redak voćni šećer, sorbitol.

Aronija podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja dijareju, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Takođe, pročišćava žuč i reguliše rad jetre i pankreasa, obezbeđuje pravilno lučenje hormona štitne žlezde, a može biti korisna i pri lečenju dijabetesa. Podstiče zarastanje rana, usporava starenje kože, sprečava nastanak bora i štiti od UV zračenja. Najčešće se upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok, a može poslužiti i kao lepa dekoracija za baštu.

 Izvori: zdravisimo.compriroda-leci-sve.com

zdravlje,lek,aronija,BILJKA,bobica,voće,lekovita svojstva,ishrana,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.