Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Namirnice koje garantuju vitku liniju i sit želudac

Ines Mistakidis 7.6.2019. Komentari

Leto je stiglo, a sa njime i opsednutost kilogramima i fizičkim izgledom. Višak koji je proteklih meseci bio vešto skrivan garderobom sada mora da se pokaže. Često se iz tih razloga mesecima pred početak leta teretane pune, a porcije u tanjirima smanjuju. Međutim, veoma je važno u procesu mršavljenja ne gladovati, nego u organizam unositi dovoljnu količinu hranljivih sastojaka koji će organizam učiniti sitim a zdravim.

unsplash.com

Prva na listi namirnica koje će zasititi svačiji želudac jeste krompir. Visok udeo vlakana i ugljenih hidrata koje se nalaze u krompiru održavaće nam sitost satima.

U letnjim mesecima na svakoj pijaci može se naći dinja. Zbog niske kalorične vrednosti i u periodu dijete možemo dozvoliti sebi da unesemo veliku količinu ovog ukusnog voća, a da se ne zabrinemo da li će nam se zbog toga stvoriti masne naslage na butinama ili stomaku.

Nemasni jogurt je, kao i sve mlečne namirnice bogate proteinima, najbolji prijatelj svakom organizmu, jer hrani mišiće i odžava sitost. Iz tog razloga je nemasni jogurt u kombinaciji sa nekim sezonskim voćem idealna varijanta za doručak.

Istraživanja su pokazala da jaje ili dva mogu čoveku satima davati osećaj sitosti. Od hranljivog dela jajeta zdravo je unositi i žumance i belance, ali u restriktivnom periodu možemo očekivati da zadržimo sitost i ukoliko konzumiramo samo belance. Skoro sav proteinski sadržaj kojim se jaje može pohvaliti nalazi se u belancu, dok se u žumancu kriju kalorije. 

Pečurke su adekvatna zamena za meso svim vegetarijancima jer obiluju proteinima. Uz to sadrže samo 22 kalorije na sto grama i zbog toga se mogu unositi u većim količinama, kao prilog drugim jelima, ili kao glavno jelo. 

 

Izvori: openfit.comnutritiouslife.comforbes.com

dijeta,kilaža,zdrava hrana,zdravlje,jaja,krompir,dinja,pečurke,jogurt,kilogrami,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.