Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako se izboriti sa vrućinom?

Nenad Krstić 28.6.2019. Komentari

Tokom vrelih letnjih dana i godišnjih odmora, treba znati kako hidrirati organizam, šta je preporučljivo jesti i kako se prilagoditi tropskim temperaturama i sačuvati energiju. Dehidratacija, kao posledica prekomernog izlaganja suncu može izazvati toplotni udar, toplotne grčeve i iscrpljenost. 

Foto: www.bestfoodfacts.org

Ukoliko iz organizma nestanu minerali poput natrijuma kalijum-hlorida, dolazi do pojave grčeva u mišićima. Osim lagane odeće svetlijih boja, krema za sunčanje i naočara sa UV zaštitom, veoma su važne i ishrana i hidratacija. Voda je tokom toplih dana najbolje rešenje. Toplota podstiče znojenje, što dovodi do gubitka tečnosti iz organizma. Važno je imati na umu da je telo već dehidriralo ukoliko se oseća žeđ. Zbog toga, čovek ne treba da čeka da ožedni da bi pio vodu. Kod hidratacije nisu važne samo količina i vrsta tečnosti, već i pravilan pristup unosu tečnosti. Telo koje je pravilno hidrirano moći će optimalno da sprovodi sve svoje metaboličke procese. Zbog toga je preporuka da se dnevno unosi od dva do tri litra vode. Gazirana pića, alkohol i kafa predstavljaju trenutno zadovoljstvo, ali ne mogu zameniti vodu.

Ishrana predstavlja jedan od ključnih faktora hidratacije. Lubenice su najpreporučljivije, jer sadrže gotovo 92 odsto vode. Preporučuju se i krastavac, paradajz, dinja i drugo voće i povrće obogaćeno tečnošću. Usled toplotnih grčeva najbolje rešenje je banana, koja je puna minerala. Meso i prekomerno začinjena hrana se ne preporučuju, jer je organizmu potrebno više vremena za varenje ovakvih namirnica. Samim tim, stvara se osećaj nelagodnosti i usporenosti. Fizička aktivnost treba da bude smanjena na minimum, a u periodu od 11 do 17 časova ne treba se direktno izlagati sunčevim zracima. Obaveze treba obavljati u ranim jutarnjim ili kasnim poslepodnevnim časovima. Oni koji se ipak nađu napolju tokom najtoplijeg dela dana, trebalo bi da koriste kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50, kako bi se zaštitili od sunca i bili sigurni da neće izgoreti.

Izvori: hydrationforhealth.comoutsideonline.com.

hidratacija,Voda,voće,odmor,temperatura,leto,vrućina,povrće,zdravlje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.