Cimet u službi zdravlja

Tijana Milenković 2017.
Komentari

Cimet je jedan od najstarijih začina, koji veoma blagotvorno deluje na organizam. Ovaj začin se vekovima koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini za lečenje mnogih bolesti, među kojima su rak, grip i depresija, a malo je poznato da cimet ima lekovita dejstva na još mnogo zdravstvenih problema i problema sa kožom i kosom.

www.healthline.com

Cimet je začin koji se dobija od unutrašnje strane kore drveta roda Cinnamomum, od koje se dobija i esencijalno ulje koje takođe ima terapeutska svojstva. Međutim, nije svaka vrsta cimeta lekovita. Najzdraviji i najkvalitetniji je cimet iz vrste Cinnamomum zeylanicum, takozvani cejlonski cimet. Osim što ima sjajan ukus i miris, nekoliko studija je dokazalo da cimet pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema, a bogat je i velikim količinama antioksidanasa i fenola, koji pomažu kod infekcija. Cimet reguliše nivo šećera u krvi, a deluje preventivno i na pojavu srčanih oboljenja tako što smanjuje nivo holesterola, triglicerida i višak masnoće, pa tako poboljšava i varenje. Miris i ukus cimeta u ustima stimuliše mozak i poboljšava koncentraciju i pamćenje, a eterično ulje cimeta se najbolje koristiti protiv stresa i lošeg raspoloženja. Cimetovo ulje koristi se i za masažu kojom se značajno smanjuju bolovi u kostima i mišićima i poboljšava cirkulacija, pa ga koriste i osobe koje boluju od artritisa. Zbog jakog antibakterijskog dejstva, cimetovo ulje se često koristi u proizvodnji pasta za zube, tečnosti za ispiranje usta, žvakaćih guma i bombona, jer pozitivno utiče na zdravlje zuba i desni.

Još jedan proizvod cimeta jeste čaj koji ublažava glavobolju, a dodavanjem meda dobija se napitak koji pomaže pri mršavljenju, jer cimet ubrzava metabolizam, sprečava nakupljanje masnoće u telu, a antioksidansi iz cimeta kontrolišu nivo šećera u krvi i smanjuju glad i potrebu za ugljenim hidratima. Napitak se pije ujutru, najmanje pola sata pre doručka, i uveče, pola sata nakon večere. Namaz meda i cimeta na krišku hleba za doručak drastično smanjuje mogućnost srčanog udara. Svakodnevna upotreba ove dve namirnice podiže imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa. Cimet se koristi u prehrani, može se dodavati kolačima, voćnim salatama, napicima ili kompotima. Na našem tržištu je dostupan u obliku praha ili štapića, a kao dodatak ishrani može se koristiti i u obliku kapsula sa prahom cimeta.

Izvori: alternativa-za-vas.comnajzdravijahrana.comzadovoljna.dnevnik.hr.

Ključne reči: začin , cimet , prirodni lek , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.