Kako ukloniti vodu iz ušiju?

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Rashlađivanje vodom tokom letnjih meseci pogoduje zdravlju i treba ga praktikovati. Međutim, morska, rečna ili voda iz bazena može dovesti i do problema. Gotovo je nemoguće izbeći ulazak vode u uho, a to može biti veoma opasno po zdravlje i zato treba brzo reagovati. 

Foto: www.ideahacks.com

Ukoliko se pojavi zujanje u uhu ili zaglušenost, ne treba paničiti. Postoje prirodna rešenja, a jedno od njih podrazumeva još vode. Potrebno je malo mlake vode sipati u pipetu, a zatim u uho, koje treba da bude okrenuto ka plafonu. Nakon tri sekunde, treba okrenuti glavu tako da je uho koje se čisti okrenuto ka podu. Ovaj proces treba ponavljati dok sva voda ne iscuri. Gravitacija će učiniti svoje i voda će verovatno izaći posle nekog vremena. Sušenje fenom je takođe dobra ideja. Fen treba podesiti na najnižu temperaturu i njime sušiti uho 30 sekundi. Postupak se može ponavljati sve dok voda ne ispari. U uho se, takođe, može staviti kap zagrejanog maslinovog ulja ili kapi za uši.

Spasioci često koriste skakanje na jednoj nozi da bi rešili ovaj problem. Ako je voda, recimo, u levom uhu, potrebno je skakati na levoj nozi, a glavu treba nagnuti tako da je levo uho okrenuto naniže, dok voda ne iscuri iz njega. So efikasno apsorbuje vodu. Potrebno je zagrejati malo soli, staviti je u pamučnu tkaninu i dobro pričvrstiti. To se zatim stavi na uho i drži dva ili tri minuta. Može pomoći i troprocentni hidrogen. Pipetom treba nakapati četiri ili pet kapi hidrogena u zapušeno uho i nagnuti glavu. U ovom položaju treba biti oko pet minuta. Šuštanje u uhu znači da je došlo do reakcije i uho se može prebrisati maramicom. Ako ne dođe do olakšanja, postupak se može ponoviti narednog dana. Može se probati i pravljenje vakuuma na uhu, kao i pokretanje vilice žvakanjem žvake. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, potrebno je otići kod lekara.

Izvori: krstarica.combastabalkana.comuspesnazena.com.

Ključne reči: voda u uhu , zapušenost , zujanje , bol , zdravlje , uho ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.