Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako prepoznati zavisnost od mobilnog telefona?

Tamara Radovanović 11.8.2019. Komentari

Nomofobija predstavlja iracionalni strah od ostajanja bez mobilnog telefona. Od ovog poremećaja pati najmanje polovina korisnika pametnih telefona, ali stručnjaci smatraju da se on može lečiti ukoliko se na vreme prepozna. Osim toga, sve je više bolesti i poremećaja do kojih dovode ove male kutije u koje smo smestili naše živote.

Foto: www.psychologytoday.com

Jedan od simptoma nomofobije jeste osećaj anksioznosti kada se isprazni baterija, a punjač nije pri ruci. Oosobe koje pate od ovog poremećaja imaju potrebu da veoma često gledaju u ekran telefona − dok su u javnom prevozu, liftu, toaletu, na poslu ili dok jedu. Ukoliko nisu u mogućnosti da provere svoj telefon, javljaju se gušenje, osećaj teskobe i pojačano znojenje. Takođe, komuniciranje sa prijateljima intenzivnije je i češće preko društvenih mreža nego uživo. Jedan od pokazatelja je i sindrom fantomske vibracije (ringxiety poremećaj). Reč je o trenucima u kojima nam se pričinjava da mobilni telefon vibrira ili zvoni u džepu. Osim čula sluha, ovaj sindrom može prevariti i vid, pa se može učiniti da signalna lampica na telefonu svetli i označava stizanje poruke, iako to nije slučaj. 

Onima koji osećaju ove simptome preporučuje se da isključe mobilni telefon makar sat vremena pre odlaska na spavanje i da ga uključe tek nekoliko sati nakon buđenja. To bi trebalo praktikovati svakog dana i vratiti se razgovoru sa ljudima iz okruženja. Iako može delovati suludo, ponekad je dobro ne poneti punjač na more, planinu ili bazen. Grupne razgovore na društvenim mrežama trebalo bi utišati i proveravati samo jednom dnevno. Kao rešenje može poslužiti korišćenje novih uređaja, poput elektronskih čitača za čitanje knjiga, fotoaparata i uređaja za slušanje muzike. Najvažnije brojeve telefona trebalo bi naučiti, što će omogućiti obavljanje poziva i sa fiksnog telefona. Oni koji su previše zavisni trebalo bi da potraže stručnu pomoć i priključe se grupnoj terapiji ukoliko je to potrebno.

couple on phones photo via shutterstock

Foto: www.theregister.co.uk

Postoje i drugi poremećaji i bolesti koje izazivaju pametni telefoni. Svetlo sa ekrana blokira oslobađanje melatonina i tako dovodi do poremećaja sna. Takođe, ovi uređaji mogu biti pokretači migrena i vrtoglavica, a različiti sadržaji na koje nailazimo na internetu mogu dovesti do nasilnog ponašanja, uznemirenosti, hipohondrije i drugih problema. Iako je zabeleženo malo takvih slučajeva, telefoni mogu ostaviti opekotine na rukama ili obrazu, ukoliko se pregreju. Korisnici mobilnih telefona često osećaju bolove u vratu i leđima, a neretko se javlja i stanje pod nazivom SMS palac ili tendinitis, koje se javlja kao posledica preopterećenosti palca usled kucanja poruka, skrolovanja i drugih aktivnosti.

Život bez mobilnog telefona u 21. veku svakako je nezamisliv. Mnogima od njega zavisi posao, a nekada nas može i izbaviti iz različitih životnih problema. Međutim, neophodno je voditi računa o načinu i intenzitetu upotrebe i na vreme sprečiti nastanak poremećaja. Mobilni telefoni bi trebalo da nam olakšaju život, a ne da ugroze njegov kvalitet i učine nas robovima savremene tehnologije.

Izvori: iserbia.rslookerweekly.com, pcnen.com.

zdravlje,mobilni telefon,fantomske vibracije,zavisnost,nomofobija,tehnologija,vid,sluh,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.