Boban Milosavljević: Dijabetes menja poglede na svet

Tamara Radovanović 2017.
Komentari

Žene i dijabetes − naše pravo na zdravu budućnost slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra svake godine. U Gradskoj kući održana je javna debata u kojoj su učestvovali predstavnici svih relevantnih zdravstvenih ustanova, a debatu je organizovala EBERS − Asocijacija za zdravlje dijabetičara. Glavna tema debate bila je nezdrava ishrana kao rizik za pojavu dijabetesa kod školske dece i mladih.

Foto: Asocijacija EBERS

Prema procenama stručnjaka u Srbiji oko 700 000 odraslog stanovništva ima dijabetes. O problemima sa kojima se susreću osobe sa ovim oboljenjem, kao i o aktivnostima koje sprovodi EBERS, imali smo priliku da razgovaramo sa osnivačem i zamenikom predsednika EBERS-a Bobanom Milosavljevićem.

Na koji način EBERS pomaže osobama sa dijabetesom?

Boban: Mi pokušavamo da položaj osoba sa dijabetesom u društvu podignemo na viši nivo. Takođe, trudimo se da tim ljudima pružimo sve neophodne informacije o lečenju. Savetodavne usluge koje im mi pružamo nisu manje bitne od lekarskih usluga, jer niko ne može da da bolji savet od nekoga ko 24 časa živi sa dijabetesom i sam se bori sa svim problemima koje on nosi. Međutim, pokušavamo da pomognemo i zdravim ljudima tako što ih edukujemo i stimulišemo da vode zdrav život i klone se rizičnog ponašanja.

Kojim aktivnostima je Svetski dan borbe protiv dijabetesa ove godine obeležen u našem gradu?

Boban: Javna debata koju smo ove godine održali u Gradskoj kući našla se na svetskoj mapi događaja. Osim toga, organizovali smo merenje šećera u krvi na dve lokacije u gradu.

Sa kojim problemima se danas susreću oboleli u Srbiji?

Boban: Pre svega, lekovi koji se danas uveliko upotrebljavaju u svetu kod nas još uvek nisu dostupni. Zaostajemo i sa tehnologijom za merenje šećera, jer pojedinih aparata nema na našem tržištu. Pokušavamo da sa Fondom za zdravstveno osiguranje izdejstvujemo da se pojedini lekovi nađu na listi plaćenih lekova. Osoba koja ima dijabetes susreće se, između ostalog, i sa finansijskim problemima, jer je potreban poseban režim ishrane, kao i trakice za samostalno merenje šećera.

U kojoj meri je dijabetes zastupljen među mladima?

Boban: EBERS je skoncentrisan na mlađu populaciju. U našem udruženju ima oko 40 studenata iz celog regiona. Svi oni su insulin-zavisni. Samim članstvom u EBERS-u oni pomažu sebi i olakšavaju svoje studije. Najteže je studentima koji dođu u Niš iz drugih mesta te su prinuđeni da se potpuno sami bore sa dijabetesom. Mi se trudimo da im maksimalno pomažemo i stalno stavljamo do znanja da nisu sami. Izdajemo im i potvrde neophodne za ostvarenje određenih prava na samim studijama.

Koje su preventivne mere, a šta se smatra rizičnim ponašanjem?

Boban: Vrlo je bitno da poštujemo sebe i svoje telo. To je osnovni preduslov za uspešnu prevenciju. Pravilna ishrana i fizička aktivnost sastavni su deo toga. Takođe, stres u velikoj meri doprinosi nastanku dijabetesa. Internacionalna dijabetološka asocijacija predviđa da će do 2040. godine čak 40 odsto svetske populacije bolovati od dijabetesa. To je ozbiljan alarm za sve! Dijabetes više nije samo medicinski, već društveni i ekonomski problem.

Koje dodatne komplikacije dijabetes može prouzrokovati?

Boban: Kao posledica dijabetesa najčešće se javljaju kardiovaskularna i bubrežna oboljenja, a neretko obolevaju i nervni završeci i očno dno. Nažalost, moguća posledica je i smrt. Dijabetes je peti uzročnik smrti u svetu. Često se naziva tihim ubicom, jer se godinama može živeti s njim bez ikakvih karakterističnih simptoma. Zato je važno redovno kontrolisati svoje zdravlje. 

nutricion diabetes

                                                                                                                                                        Foto: www.thrivewellness.info

Kada se uspostavi dijagnoza, na koji način se menja život te osobe, ali i članova njene porodice?

Boban: To je ogroman stres, kako za obolelu osobu tako i za celu porodicu. U potpunosti se menjaju navike, razmišljanja i pogledi na svet. Dalji tok bolesti zavisi u velikoj meri od okruženja, pre svega od članova porodice. Problemi se ne smeju shvatiti olako, jer će se tako neprekidno nizati.

Kakvi su dalji planovi vašeg udruženja? Šta ćete nastojati da postignete u narednom periodu?

Boban: Uprkos velikom tehnološkom napretku i brojnim udruženjima, ovo je još uvek Balkan. Još uvek su zastupljena konzervativna shvatanja, ali upravo brojne asocijacije i kampanje doprinele su tome da je danas društveni status osoba sa dijabetesom na znatno višem nivou nego kada sam ja dobio dijabetes. Otvorili smo asocijacije u Prokuplju, Vlasotincu i Vranju, a u planu su i Leskovac, Aleksinac i Paraćin. Nastavićemo da edukujemo ljude, da im približimo zdrav način života i da im ukažemo na značaj očuvanja vitalnih organa. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti doći i do patentiranja nekog leka za dijabetes. Za to još uvek nema nikakvih naznaka, ali načinjeno je mnogo koraka i sigurno se niko neće tu zaustaviti.

Ključne reči: dijabetes , intervju , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.