Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zablude o zdravlju koje još uvek žive

Tamara Radovanović 7.9.2019. Komentari

Verovanja koja se tiču zdravlja obično se prenose s kolena na koleno i teško ih je iskoreniti. Da li ćemo biti pametniji ako jedemo ribu i da li žvakaća guma zaista ostaje u stomaku sedam godina?

Foto: www.sleepsugar.com

Koliko puta su vam mame i bake kazale da ne skidate koricu sa hleba jer je puna vitamina? Naučnici su istraživali da li se tokom pečenja hleba proizvode supstance koje su korisne za zdravlje. Rezultati su pokazali da u hlebu postoji jedna vrsta antioksidansa koji je dobar borac protiv raka i da ga u korici hleba ima mnogo više nego u mekom delu. Istraživači su saglasni sa tim da je veoma važno da se hleb jede u celini, jer je pun nutritivnih sastojaka potrebnih organizmu. Dakle, ovo verovanje može se smatrati opravdanim.

Ispijanje šolje toplog mleka pred spavanje ritual je koji umiruje i decu i odrasle. Mleko sadrži triptofan, koji ima umirujuće dejstvo. Međutim, stručnjaci smatraju da je reč o prilično maloj količini triptofana i da se umirujuće dejstvo mleka više zasniva na placebo efektu, s obzirom na veoma rasprostranjeno verovanje o tome da ovaj napitak najbolje uspavljuje. Zatim, moguće je da ste više puta dobili savet da ne plivate makar jedan sat nakon obroka. Fiziološka je pojava da se posle jela krv pojačano sliva u digestivni trakt i da je zbog toga nema dovoljno u mišićima. To može dovesti do manjka snage i energije i zahtevati više napora. Međutim, neće onemogućiti plivanje, pa svakako nije pogrešno i štetno ući u bazen, more ili reku punog stomaka

The Benefits of Swimming

Foto: www.swimming.org

Da li pasta za zube zaista leči bubuljice? Ona donekle pomaže, ali to zavisi od vrste paste koja se upotrebljava. Većina sadrži hemikalije koje mogu smanjiti zapaljenje, ali mogu izazvati i negativne efekte na koži. Zbog toga se, ipak, preporučuje upotreba sredstava namenjenih negovanju kože lica. Ne ukrštaj oči da ti ne bi ostale u tom položaju − rečenica je koju smo gotovo sigurno imali prilike da čujemo više puta u detinjstvu. Da li su nas samo plašili, ili u tome ima istine? Naučnici smatraju da nema nikakve štete od tog položaja očiju, iako roditelji treba da obrate pažnju na to, jer može ukazivati na probleme sa vidom.

Tačno je da se žvakaće gume sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji se ne mogu variti, ali u želudac svakodnevno dospevaju određene količine nesvarljive hrane, pa to nije ništa neobično i opasno po život. Delovi žvakaće gume izbacuju se iz organizma posle određenog vremena. Međutim, priče o štetnosti gutanja žvakaćih guma nisu sasvim neosnovane, pošto to ponekad može stvoriti razne probleme u sistemu za varenje. Riba je bogata materijama koje su važne za pravilan razvoj mozga, kognitivne funkcije i vid. Zbog toga se roditeljima preporučuje da deci redovno serviraju ovu namirnicu. Međutim, ona ne može odraslu osobu učiniti pametnijom.

eating fish

Foto: www.duckboardsandstilts.com

Nije tačno ni da antibebi pilule ne deluju ukoliko se istovremeno uzimaju i antibiotici. Važnije je tabletu za kontracepciju popiti svaki dan u isto vreme, nego brinuti o zabludi koja se tiče antibiotika. Zablude o menstruaciji možda su i najbrojnije. S obzirom na to da su već nakon prvog ciklusa bombardovane gomilom tačnih i netačnih informacija, tinejdžerke preuzimaju mnoga verovanja o menstruaciji od svojih majki i baka. Nije tačno, recimo, da žena ne treba da pere kosu i da pliva tokom ciklusa. Pogrešno je i verovanje o tome da ne treba praktikovati fizičke aktivnosti dok traje menstrualno krvarenje i da tampon može da se zauvek izgubi u vagini.

Osim toga, nema naučnih dokaza da postoji uzročno-posledična veza između promaje i bolova u leđima. Zeleni iscedak iz nosa ne ukazuje na upalu sinusa. Krckanje prstiju ne izaziva artritis. U pitanju su samo veoma učvršćena i rasprostranjena verovanja, koja su nastala verovatno iz najboljih namera, ali koja u nekim slučajevima mogu otežati život, stvoriti nepotrebnu tenziju ili dovesti do dodatnih zdravstvenih tegoba.

Izvori: opusteno.rs, libresse.rs, novimagazin.rs.

zdravlje,zablude,verovanje,žvakaća guma,menstruacija,bake,navike,hleb,promaja,zubi,antibiotici,plivanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.