Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Šetnjom do boljeg raspoloženja

Nenad Krstić 13.9.2019. Komentari

Neosporno je da je pešačenje zdravo. Šetnja poboljšava prokrvljenost organizma, ubrzava cirkulaciju i sprečava probleme poput otečenosti i osećaja težine u nogama. U toku šetnje angažujemo mnogo mišića, što predstavlja jedan od najboljih vidova rekreacije.

Foto: www.forestryengland.uk

Hodanje je potpuno prirodan i bezbedan način rekreacije, koji možemo praktikovati bilo kada i bilo gde, bez dodatne opreme i teretane. Dovoljna je samo dobra volja, kao i malo slobodnog vremena. Osim toga, posle šetnje od pola sata telo počinje da luči hormone sreće, serotonin i endorfin, što u velikoj meri umanjuje stres, a oslobađanje od stresa dovodi do boljeg sna. Zato je odlično šetati pre spavanja. Ukoliko šetate 30 minuta dnevno tri puta nedeljno, to je dovoljno da podstaknete rad kardiovaskularnog sistema. Srce će ojačati, krvni sudovi postati elastičniji, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, a doći će i do normalizovanja krvnog pritiska.

Veoma je važan način na koji hodamo, a to podrazumeva, između ostalog, prava leđa. Takođe, pri svakom koraku težište treba da ide od pete ka prstima. Pokreti noge treba da prate pokrete ruku. Preporučuje se uraditi i nekoliko vežbi istezanja neposredno pre šetnje, kako bi telo u potpunosti bilo pripremljeno za predstojeću aktivnost. Znaćete da hodate pravilno kada osetite zatezanje u zadnjim delovima mišića nogu i mišića zadnjice. Za rekreativno pešačenje najbolje su šumske staze ili one u parkovima. U prirodi ćete se osećati oslobođeno i nadisaćete se svežeg vazduha. 

physed walk articleLarge

Foto: www.nytimes.com

Brza šetnja popravlja raspoloženje. Čak su neka istraživanja pokazala da je korišćenje antidepresiva učinkovitije kod depresivnih osoba koje su primenjivale i šetnju uz redovnu terapiju. Šetnja je odličan način da se rešimo suvišnih masnih naslaga. Pešačenjem od sat vremena možemo potrošiti i do 270 kalorija. Ova fizička aktivnost pogodna je za sve, kako za zdrave tako i za osobe sa različitim zdravstvenim tegobama. Zbog ubrzanog načina života neretko potiskujemo značaj šetnje kao vida rekreacije, pa radije biramo vožnju automobilom i drugim prevoznim sredstvima, a zapostavljamo sve blagodeti koje šetnja donosi. Možda je baš danas pravo vreme da neke loše navike promenimo i učinimo nešto dobro za svoje zdravlje. 

Izvori: kodren.comdemetra.rsmilijanadelibasic.com.

zdravlje,šetnja,priroda,rekreacija,krvni sistem,gojaznost,šuma,kretanje,stres,raspoloženje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.