Ojačajte imuni sistem limunom

Jelena Živadinović 2017.
Komentari

Limun (lat. Citrus x limon) je biljka iz roda Citrus. Sadrži vitamin C, gvožđe, kalcijum, eterična ulja i druge korisne supstance. Postao je gotovo univerzalni lek, a naročito se preporučuje za lečenje gripa i prehlade, reumatizma, migrene, kao i za jačanje imuniteta.

www.winners.mu

Limun je južno voće poreklom iz Indije i Irana, a Arapi su ga doneli u Evropu. Sadrži vitamin C, gvožđe, kalcijum, natrijum, proteine, so, magnezijum, bioflavonoide, biljna vlakna, biljne masti, eterična ulja i mnoge druge korisne supstance. Leči reumatizam, akne, alergije, bolesti grla i nosa, dijabetes, migrenu, a takođe poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju. Čisti jetru, podstiče varenje i sagorevanje masnoća, pa je gotovo nezaobilazna stavka na spisku namirnica u dijetalnoj ishrani. Najbitnija i najpoznatija karakteristika limuna je visok sadržaj vitamina C, tako da se preporučuje uzimanje u svežem stanju, na prazan stomak. Deluje kao antioksidans, jača imunitet, uništava viruse i bakterije. Sa druge strane, iako je kiseo, limun spada u izrazito bazne namirnice, zbog reakcije koju izaziva prilikom varenja, što je još jedan veliki plus za njega. Smatra se da je veoma korisno i zdravo svakodnevno piti blagu limunadu bez šećera. Dakle, treba iscediti jedan limun u litar mlake vode i piti tokom dana.

Osim svih blagodeti koje pruža, najnovija istraživanja pokazala su da će konzumiranjem ovog voća naše telo lakše obavljati uništavanje ćelija raka. Ova karakteristika limuna potiče od zavidne količine antioksidantnih materija u njemu. Limun je veoma zastupljen i u aromaterapiji. Njegov miris ima umirujući efekat i otklanja osećaj iscrpljenosti, umora, napetosti i straha. Udisanje eteričnog ulja limuna bistri um i povećava koncentraciju. Može se naći i kao sastojak mnogobrojnih šampona, sapuna, losiona, maski za lice i slično. Odličan je za negu kože pošto joj daje baršunast izgled i sjaj. Koristi se kao sredstvo za podmlađivanje lica. Efikasan losion za zatezanje bora i sužavanje otvorenih pora na bazi limuna je veoma jednostavno napraviti − nekoliko kapi limuna kanuti u 2 dl mineralne vode. Losion se koristi jednom do dva puta dnevno, kao sredstvo za čišcenje lica, a krajnji efekat je čisto lice, osvežena koža i manje vidljivih bora i pora.

Izvori: krstarica.compriroda-leci-sve.com.

Ključne reči: limun , zdravlje , grip , prehlada ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.