Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Zdrava ishrana kao prva linija odbrane od virusa i bakterija

Nenad Krstić 25.1.2020. Komentari

Kada naš imuni sistem oslabi, često posežemo za vitaminima koje je trebalo da uzimamo i pre nego što je došlo do prehlade. Vitamini nam mogu pomoći da poboljšamo imunitet i pojačamo imuni odgovor, a zdrava ishrana bogata vitaminima je prva linija odbrane od virusa i bakterija koji vrebaju sa svih strana.

Foto: www.pbs.org

Vitamin A ima ključni efekat na imunitet, naročito na imunološki sistem creva. Vitamini, minerali i antioksidansi čine imuni sistem jakim, a bez njih osetljiviji smo na infekcije. Uz pomoć tečnosti izbacuju se štetne materije iz organizma, dok vruć čaj od lekovitih biljaka sa limunom i medom okrepljuje imuni sistem i olakšava borbu sa sluzi koja se u toku bolesti nakuplja u organizmu. Ako ste se već razboleli, to znači da određeni minerali i vitamini nedostaju Vašem organizmu, pa je pravo vreme da u ishranu ubacite voće i povrće

Tonik sa limunom, medom i đumbirom deluje kao magija na prehladu. Potrebno je ubaciti sve sastojke u blender, blendirati dok se ne sjedine i popiti ovaj prirodni lek. Organski med ima prirodna antibakterijska, antifugalna i antivirusna svojstva, te će pomoći limunu i đumbiru u lečenju. Vitamin B12 je drugi vitamin B koji poboljšava imunitet, ali vitamini B rade u tandemu, pa je dovoljan kompleks vitamina B da obezbedi pravilno snabdevanje njime. Problem sa vitaminom B12 jeste to što se može naći samo u životinjskim namirnicama − jajima, mesu, školjkama i mlečnim proizvodima. Vegetarijancima se savetuje dodatak ovog vitamina. Takođe, potrebno je piti vodu i sveže ceđene voćne sokove, ali i jesti pileću supu. To sprečava dehidraciju, vlaži grlo i čini ga manje osetljivim. Najbolje je konzumirati tople napitke, jer tada bolje razbijaju nakupljenu sluz i olakšavaju kašalj.

Drugi faktori koji utiču na imunitet uključuju nivo vežbanja, spavanje, unos šećera, konzumiranje alkohola i cigareta, izlaganje hemikalijama, kao i stres. Starost, pol i genetika takođe mogu uticati na imuni sistem i učiniti nas manje ili više podložnim bolestima. Na nama je da se zaštitimo najbolje što možemo, a unošenje vitamina na dnevnom nivou je odličan način da predupredimo bolesti i viruse.

Izvorizastiti.seminutzamene.comorganicnet.co.

prehlada,prevencija,vitamini,zdravlje,imuni sistem,djumbir,med,limun,vitaminB,imunitet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.