Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Kako vežbanje utiče na našu lepotu?

Jelena Ilić 25.4.2020. Komentari

Od čuvanja i podsticanja mladalačkog izgleda, rasta kose, zategnutije kože pa do smanjene nadutosti podrazumevamo neke od najbitnijih benefita redovnog vežbanja. Trening snage, kardio, pilates i joga su aktivnosti koje bi naš kvalitet života povećale kako na psihičkom tako i na fizičkom planu, što bi i uticalo na ukupnu privlačnost i poboljšanje izgleda. 

Foto: www.unsplash.com

Nivo kortizola, hormona koji se izlučuje dok smo pod stresom, kod svakog je individualan. Takođe, visok nivo hormona stresa može umanjiti kvalitet sna, pucanje kože i smanjenu proizvodnju kolagena. Tokom vežbanja naše telo proizvodi endormofine koji umanjuju povećan kortizol, što efikasno utiče na naše raspoloženje koje je pozitivno nakon treninga. S obzirom na to da vežbanje stimuliše i prozivodnju kolagena i elastina, to doprinosi poboljšanju debljine i kvaliteta kože, a sprečava i nastanak bora. Telo izbacuje toksine kroz znojenje, čisteći pore od prljavština i ulja zarobljena u njima, a znoj sadrži i "prirodan antibiotik" koji je efikasan protiv akni.

Ubrzan protok krvi tokom treninga potpomaže donošenju hranljivih materija i kiseonika brže do ćelija kože čineći ih zdravijim, a naš ten postaje blistaviji i čistiji. Cirkulacija stimuliše i brži rast kose. Vežbanje pomaže ubrzavanju limfnog sistema, što može smanjiti zadržavanje vode u telu kao i naduvenost lica i pojavu podočnjaka. Ubrzan metabolizam uspešno smanjuje i naduvenost u predelu stomaka. Treningom snage gubimo višak masti, a dobijamo na mišićnoj masti koja zateže kožu dajući telu lepši, vitkiji i zdraviji izgled. Kvalitetno izgrađeni mišići nas pošteđuju problema sa kostima i bolovima u leđima. Dobar i zdrav izgled značajno utiče na samopouzdanje, što može dovesti i do pozitivnijeg načina razmišljanja, umanjenog stresa i kvalitetnog psihičkog zdravlja.

 

 

Izvori:  www.womenslifestyle.com, www.wannabemagazine.com 

Vežbanje,trening,trening snage,pilates,joga,fitnes,kardio,aktivnost,lepota,koža,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.