Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zdravlje

Pranje ruku ključno za očuvanje zdravlja

Nenad Krstić 26.9.2020. Komentari

Higijena ruku je najjeftinija preventivna mera, a trebalo bi da bude i kulturna navika svih. Redovno pranje ruku je dobar i vrlo jednostavan način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se prenose nečistim rukama. Brojna istraživanja pokazuju da veoma mali broj ljudi ima naviku za redovnim pranjem ruku.

Foto: cdc.gov

Ruke treba prati mlakom vodom i sapunom. Loša higijena i nedostatak sanitarnih uslova zajedno uzrokuju nastanak 88 odsto smrti od dijarealnih bolesti, računajući i smrt dece - više od jednog milona, do pet godina starosti uzrokovane dijarealnim bolestima svake godine. Prljave, klicama zagađene ruke imaju ključni značaj u prenošenju uzročnika brojnih zaraznih bolesti: crevnih, respiratornih i kožnih bolesti. Stručnjaci savetuju da ruke treba prati ne samo pre jela i kada su vidno zaprljane, već i posle korišćenja toaleta, posle dodirivanja usta, nosa, ili očiju, nakon kontakta s bolesnom osobom, ali i prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti u kući.

Decu treba od najranijeg detinjstva učiti pravilnom održavanju higijene,  kako bi se te navike usadile u njihov svakodnevni život. Samim tim, smanjuju mogućnost da se zaraze ili prenose bakterije koje ostaju na rukama. Jednostavno jedan od najboljih načina da ruke budu čiste i da se ubiju skoro pa sve bakterije na njima, jeste sapun i voda. On ne mora sadržati atibakterijski gel u sebi. Ako se koristi čvrst sapun treba ga posle korišćenja isprati pod mlazom vode i čuvati tako da bude suv, preporuka je lekara, kao to i da je važno dobro istrljati celokupnu površinu kože ruku. Osim toga, jedna od uspešnijih metoda za čiste ruke su i dezinfekciona sredstva. Ukoliko nemamo mogućnost da ih operemo, ova metoda se pokazala kao jedna od uspešnijih u suzbijanju bacila na rukama.

Bitno je da stvorite naviku i u nekom trenutku radićete to bez previše razmišljanja i sa samo 30 sekundi izdvojenog vremena učinićete puno za svoje zdravlje.

Izvori: stetoskop.infodzns.rs

zdravlje,Higijena,ruke,Sapun,Dezinfekciona sredstva,bolest,navika,stručnjaci,lekari,bakterije,bacili,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.