Ginkgo biloba − čuvar dobre memorije

Tijana Milenković 2017.
Komentari

Primena ginka u svrhu lečenja vodi u daleku prošlost dalekoistočnih naroda, a u zvaničnoj medicini primenjuje se tek od 20. veka. Lekoviti preparati na bazi ginka naročito se preporučuju ljudima starije životne dobi radi poboljšanja oslabljenog pamćenja, smanjene koncentracije i pažnje i uopšte za jačanje mentalnog sklopa. Ekstrakti lista ginka koriste se i u terapiji za lečenje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

http://www.stylecraze.com/

U botaničkom smislu ginko pripada porodici Ginkgoaceae, koja broji 17 rodova sa velikim brojem vrsta koje su, osim jedne, sve izumrle i danas su poznate samo u fosilnom obliku. Jedini živi fosil jeste ginko, u narodu poznat kao mandarinsko drvo, a pretpostavlja se da je ova vrsta stara oko 200 miliona godina. Raste samo u toplim, tropskim šumama istočne Kine. Vekovima se gaji u dvorištima kineskih i japanskih hramova kao sveto drvo. U ostalim delovima sveta, pa i kod nas, vrsta je alohtona, odnosno slučajno ili namerno introdukovana od strane čoveka. U Evropu je kao ukrasno drvo donet 1754. godine. Danas je rasprostranjen po celoj Evropi. Za izradu lekovitih preparata koristi se list. Od biološki vrednih supstanci sadrži diterpenske i seskviterpenske laktone − ginkolide i bilobalide. Koncentracija pomenutih jedinjenja raste sa starenjem listova. Seme sadrži alkaloide (ginkotoksin), fenole (bilobol, kardanol), aminokiseline, cijanogene glikozide. 

Lekoviti preparati na bazi lista poboljšavaju protok krvi i mikrocirkulaciju. Time se povećava dotok kiseonika i hranljivih materija ka mozgu, što je od izuzetne važnosti za starije osobe kod kojih je smanjen kapacitet za njihovo korišćenje. Na taj način ginko utiče na poboljšanje procesa pamćenja, na sposobnost zaključivanja i moć koncentracije. Lekovite materije ginka stimulišu cirkulaciju, stoga se preporučuju osobama sa poremećajem periferne cirkulacije, za ublažavanje osećaja hladnoće u rukama i nogama, smanjenje bolova i grčeva koji se javljaju u nogama prilikom hodanja. Lekoviti sastojci ginka smanjuju rizik od moždanog udara i infarkta srca, pomažu kod vrtoglavice i zujanja u ušima vaskularnog porekla. Preporučuje se i kod oslabljenog vida nastalog usled poremećaja u mikrocirkulaciji oka. Osim toga, ginko deluje antioksidativno smanjujući oksidaciju masti i oštećenja nervnih ćelija.

Ginkgo Biloba SDL

 Foto: www.bebrainfit.com

Pri upotrebi preparata od ginka treba se pridržavati uputstva za doziranje, jer prekoračenje doze može dovesti do anksioznosti, nesanice, mučnine ili dijareje. Istovremena primena drugih antikoagulanasa može dovesti do povećane sklonosti krvarenju. Takođe, ginko ne treba da uzimaju trudnice, dojilje, osobe sa poremećajima koagulacije krvi, epilepsijom ili konvulzijama. Dve nedelje pre hirurških intervencija treba prestati sa upotrebom ginka zbog mogućnosti produženog krvarenja postoperativno.

Izvori: zdravahrana.comnovimagazin.rsnovosti.rspansport.rs

Ključne reči: ginko , sveto drvo , antioksidans , koncentracija , zdravlje ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.